Evropa

"Samo zato što smo predsedavajući EU ne znači da ćemo odustati od stava": Mađarske ne isključuje korišćenje prava veta

Komentari

Autor: Euronews

12/04/2024

-

11:37

"Samo zato što smo predsedavajući EU ne znači da ćemo odustati od stava": Mađarske ne isključuje korišćenje prava veta
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska će koristiti svoje pravo veta ukoliko bude potrebno nakon što od Belgije preuzme predsedavanje Savetom EU 1. jula ove godine. 

Kao predsedavajući, Mađarska će biti odgovorna za postavljanje političkog dnevnog reda, moderiranje razgovora među državama članicama i predstavljanje institucije u odnosu na Evropski parlament i Evropsku komisiju.

Ova perspektiva je izazvala strahove da će zemlja ignorisati ulogu "iskrenog posrednika" i zloupotrebiti poziciju kako bi usporila, blokirala ili jednostavno ignorisala ključne teme koje smatra nepovoljnim za svoje interese, kao što su podrška Ukrajini i sankcije protiv Rusije.

Kako tvrdi Zoltan Kovač, međunarodni portparol vlade koji koordinira predstojeće predsedavanje, Mađarska neće blokirati pitanja sa zajedničkog dnevnog reda, ali će ipak dati do znanja svoj stav.

"Znamo šta znači biti iskren posrednik", rekao je Kovač u četvrtak tokom brifinga za novinare na pitanje Euronewsa i dodao: "Znamo našu ulogu i dužnosti vezane za predsedavanje, ali to ne znači da Mađarska neće izneti i sopstveni stav".

Mađarska i ranije koristila pravo veta

Od kada je Vladimir Putin odlučio da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Mađarska je izazvala negodovanje svojih suseda, koristeći pravo veta kako bi sprečila kolektivne odluke i izdejstvovala ustupke. To se dogodilo u slučaju zabrane EU za rusku naftu, stavljanja Patrijarha Kirila na crnu listu i fonda od 50 milijardi evra namenjenog Ukrajini.

Već skoro godinu dana, Mađarska čvrsto blokira isplatu od 500 miliona evra vojne podrške Kijevu. Blokada znači da ostale države članice ne mogu da traže povraćaj sredstava iz Evropskog mirnodopskog fonda (EPF).

Drugi lideri EU ponekad su bili vidno frustrirani premijerom Viktorom Orbanom, koji je obećao da će "okupirati Brisel" i "doneti promene" u bloku. Upitan da li će zemlja koristiti veto tokom predsedavanja Savetom, Kovač je sugerisao da će to uraditi "ako bude potrebno".

"Ako ne postoji zajednički stav, nema zajedničkog stava", rekao je on.

Kad je reč o korišćenju veta od strane zemlje koja predsedava Savetom, to je uglavnom kontroverzno pitanje, jer se očekuje da se ta zemlja uzdrži od glasanja u osetljivim pitanjima na koja bi inače glasala protiv. Ali Kovač je jasno stavio do znanja da će u slučajevima kada zemlja ima "jake argumente", stav ostati nepromenjeni uprkos tim očekivanjima.

"Samo zato što smo predsedavajući ne znači da ćemo odustati od svog sopstvenog stava", rekao je on. "Postizanje konsenzusa ne podrazumeva odricanje od našeg stava".

Kovač je primetio da je "poštovanje" nacionalnih interesa "suština" Evropske unije i kao primer naveo nedavno usvajanje Novog pakta o migraciji i azilu kao primer ignorisanja potrebe za "konsenzusom".Međutim, prema Ugovorima, politika migracija se donosi kvalifikovanom većinom glasova, a ne jednoglasnom odlukom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa