Evropa

Sijarto: Hitno potrebni programi razvoja Afrike da Evropa ne bi bila preplavljena migrantima

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

14:49

Sijarto: Hitno potrebni programi razvoja Afrike da Evropa ne bi bila preplavljena migrantima
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da će Evropska unija biti "preplavljena" migrantima ako ne donese nove programe za razvoj Afrike.

"Ako EU nastavi da ohrabruje ljude da krenu ka Evropi, umesto da uvede programe razvoja u Afici, ona će biti preplavljena migrantima i suočiće se sa nepredvidivim bezbednosnim izazovima", ocenio je Sijarto na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Sijera Leone Musom Timotijem Kabom.

Posle sastanka ekonomskog komiteta dve države, Sijarto je naveo da je projektovano da će afrička populacija porasti za 750 miliona u narednih 20 godina.

On je pozdravio napore Sijera Leone u borbi protiv terorizma, ali i njenoj otvorenosti da zadrži svoju populaciju u saradnji sa Evropom.

"I bili su spremni da rade zajedno sa odgovornim afričkim državama, da podrže njihov ekonomski rast i da ih podrže u zadržavanju njihovih rastućih populacija poboljšavanjem njihovog životnog standarda", kazao je Sijarto.

On je ukazao da su mađarske kompanije spremne da doprinesu sigurnosti hrane i vode u toj afričkoj državi, sa kojom su otpočele razgovore o dve buduće investicije kojima bi obezbedili pristup vodi za 300.000 ljudi.

Mađarski Univerzitet poljoprivrede i životnih nauka je otvoren za saradnju u osposobljavanju Sijera Leone da snabdeva svoje stanovništvo visokokvalitetnom i bezbednom hranom, kao i da je 50 studenata iz te afričke zemlje dobilo stipendije za studiranje u Mađarskoj.

Sijarto se osvrnuo na rat u Ukrajini, napominjući da je postizanje mira neophodno da bi se sprečio drastičan uticaj rata na visoke cene i inflaciju.

Govoreći o Paktu o migracijama i azilu koji je juče usvojio Evropski parlament, Sijarto je ocenio da takva odluka "još jednom dokazuje da su Brisel i Evropska unija za rat i migracije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa