Evropa

Sejm izglasao slanje zakona o abortusu specijalnoj komisiji na dalju analizu

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

15:51

Sejm izglasao slanje zakona o abortusu specijalnoj komisiji na dalju analizu
Sejm izglasao slanje zakona o abortusu specijalnoj komisiji na dalju analizu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u poljskom Sejmu (donji dom parlamenta) izglasali su danas slanje četiri zakona o abortusu specijalnoj komisiji koja će ih dodatno analizirati.

Dva predloga zakona imaju za cilj legalizaciju abortusa do 12. nedelje trudnoće, a treći je usmeren na dekriminalizaciju, prenosi "Guardian".

Četvrti, koji je predložila konzervativna alijansa "Treći put", traži povratak na stroge zakone iz 1993. godine.

U Poljskoj je 2021. godine uvedena skoro potpuna zabrana abortusa, međutim od preuzimanja vlasti u oktobru prošle godine, novi premijer Donald Tusk ponovo je uspostavio javno finansiranje vantelesne oplodnje, a nova vladajuća koalicija glasala je i za promenu pravila o pristupu hitnoj kontracepciji.

Prema postojećim zakonima, abortus je legalan u slučaju silovanja, incesta ili ukoliko su zdravlje ili život žene u opasnosti.

Aktivisti za prava žena ističu da je čak i legalan abortus teško dobiti jer lekari nisu sigurni u pravila ili odbijaju da izvrše prekid trudnoće iz moralnih razloga.

Evropski parlament je ranije ove nedelje pozvao zemlje članice EU da u potpunosti dekriminalizuju abortus, a Poljsku i Maltu da ukinu zakone koji ga zabranjuju i ograničavaju.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Poljska, pretežno katolička zemlja, udaljava od učenja crkve, kao i da sve veći broj glasača podržava pravo na abortus.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa