Evropa

Prvi rezultati lokalnih izbora u Poljskoj kao uvod u procenu političkog raspoloženja uoči junskih za Evropski parlament?

Komentari

Autor: Euronews

08/04/2024

-

12:38

Prvi rezultati lokalnih izbora u Poljskoj kao uvod u procenu političkog raspoloženja uoči junskih za Evropski parlament?
U Poljskoj se danas održavaju lokalni izbori - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Lokalni izbori u Poljskoj, na kojima je bivša vladajuća stranka Pravo i pravda pobedila sa neznatnim procentom razlike, mogli bi da posluže kao rana indikacija za rezultate junskih izbora za EU, piše Euronews na engleskom. Naime, juče su Poljaci glasali za gradonačelnike, lokalne odbornike i predstavnike u 16 ​​regionalnih skupština nacije.

Izlazna anketa objavljena nakon lokalnih i regionalnih izbora u Poljskoj u nedelju pokazala je da proevropska stranka premijera Donalda Tuska zaostaje za konzervativnom opozicionom strankom koja je vladala Poljskom osam godina do decembra. Ali socijalno liberalni gradonačelnik Varšave, Tuskov saveznik, lako je dobio još jedan mandat u prestonici, piše Euronews na engleskom.

Nedeljni izbori bili su prvi izborni test za Tuskovu koalicionu vladu skoro četiri meseca otkako je preuzela vlast. Izlazne ankete imaju malu marginu greške i konačni rezultati se očekuju tokom dana. Ali oni su ukazali da Pravo i pravda, konzervativna partija koja je vladala Poljskom od 2015. do 2023, ostaje politička snaga na koju treba računati u naciji od 38 miliona ljudi.

Prema anketi Ipsosa, Pravo i pravda osvojili su 33,7 odsto glasova, a Tuskova Građanska koalicija 31,9 odsto na izborima za regionalne skupštine.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Lider Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski proglasio je pobedu i rekao da je rezultat poruka onima koji su mislili da su dani te stranke "odbrojani".

"Kao što je Mark Tven jednom rekao, vesti o mojoj smrti su pomalo preuranjene", rekao je Kačinjski.

Drugi krug glasova će se održati 21. aprila u slučajevima kada kandidati za gradonačelnike ne osvoje najmanje 50 odsto glasova.

Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskovski izbeći će drugi krug nakon što je osvojio skoro 60 odsto glasova, prema izlaznoj anketi. Još jedan saveznik Tuska, gradonačelnik Gdanjska, takođe je pobedio.

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Za mnoge, rezultati lokalnih izbora u Poljskoj služe kao uvod u procenu političkog raspoloženja uoči evroparlamentarnih izbora. Poljaci smatraju da nijedan izbor nije odvojen od evropskih poslova, a da svaki evropski izbor utiče na one lokalne.

"Uvek glasam za one koji prihvataju da pripadamo Evropi. Za mene su obe (pripadnosti) srodne i očigledne", rekao je jedan glasač, Antoni, za Euronews.

Glasači sa druge strane političkog spektra žele da svojim glasom signaliziraju svoj evroskepticizam institucijama EU.

"Poslao sam poruku, neku vrstu poruke upozorenja, 'stop' jednostavno, da, mi smo u Evropskoj uniji, ali moramo da zapamtimo da se Bregzit desio", rekao je Jan, drugi glasač, za Euronews.

Prema anketi Euronews/Ipsos, desničarske partije u Evropi dobijaju snagu i popularnost. Poljska bi mogla da bude primer ovog trenda.

Nekoliko drugih partija je iza ove dve glavne grupe, uključujući koaliciju Treći put sa projektovanih 13,5 odsto, levicu sa 6,8 odsto i radikalno desničarsku stranku Konfederacija sa 7,5 odsto.

Treći put i levica pripadaju Tuskovoj koaliciji na nacionalnom nivou. Zajedno su pobedili na poslednjim nacionalnim izborima. Rezultat je značio kraj osmogodišnje vladavine Prava i pravde, koju je Evropska unija optužila za kršenje demokratskih standarda promenama u pravosudnom sistemu i državnim medijima.

Tusk je pobedio na obećanjima da će poništiti mnoge od tih promena i pokušava da sprovede taj program, ali to nije lako. Na primer, obećanje da će se liberalizovati strogi zakon o abortusu ometaju konzervativci u Tuskovoj sopstvenoj koaliciji.

Komentari (0)

Evropa