Evropa

Poljska od svojih ratara otkupljuje višak žitarica u vrednosti od 470 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2024

-

22:19

Poljska od svojih ratara otkupljuje višak žitarica u vrednosti od 470 miliona evra
Poljska od svojih ratara otkupljuje višak žitarica u vrednosti od 470 miliona evra - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada želi da izdvoji oko dve milijarde zlota (467 miliona evra) za otkup viška žitarica od svojih ratara, objavila je danas novinska agencija PAP.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Stefan Krajevski rekao je da su trenutno u toku dogovori sa Ministarstvom finansija o ovom pitanju, prenosi Rojters.

"Nacrti su spremni i moraju da prođu kroz proceduru, ali mi želimo da to uradimo što brže, jer cilj je da subvencije budu isplaćene do kraja maja", navodi on.

Agencija podseća da su ranije poljoprivrednici u Poljskoj blokirali autoputeve i granične prelaze sa Ukrajinom i uz znak protesta prosipali tovare uvezenih žitarica preko železničkih šina.

Na taj način oni su želeli da svoje zehteve za ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje su ukinute nakon početka rata u toj zemlji u februaru 2022. godine.

Veliki deo ukrajinskih žitarica, koje bi trebalo da prođe kroz Poljsku dalje ka Evropi, završava na tržištu te zemlje, što izaziva revolt domaćih poljoprivrednika, koji ne mogu da konkurušu svojim proizvodima, pre svega u pogledu cene i to im stvara pomenute viškove.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa