Evropa

Poljska pokrenula istragu o upotrebi špijunskog softvera "Pegaz"

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2024

-

13:26

Poljska pokrenula istragu o upotrebi špijunskog softvera "Pegaz"
Poljska pokrenula istragu o upotrebi špijunskog softvera "Pegaz" - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljski ministar pravde Adam Bodnar izjavio je danas da je pokrenuta parlamentarna istraga o kontroverznom špijunskom softveru "Pegaz" koji je koristila prethodna poljska vlada.

On je za Gardijan rekao da postoji mogućnost podizanja krivičnih prijava protiv bivših zvaničnika, dodavši da će poljska vlada narednih meseci obavestiti one koji su bili na meti "Pegaza".

Prema poljskom zakonu, oni bi imali mogućnost da traže finansijsku kompenzaciju i da učestvuju u potencijalnom krivičnom postupku.

"Postoji šansa da u roku od nekoliko meseci imamo opširne informacije o tome kako je ovaj softver korišćen i u koju svrhu", rekao je Bodnar, dodavši da bi mogli da budu optuženi pojedini bivši ministri ili pripadnici bezbednosnih agencija.

"Pegaz" je moćan špijunski softver, koji je dizajnirala izraelska kompanija "NSO Group" i koji može da preuzme kontrolu nad mobilnim telefonom žrtve, pristupi njenim podacima i da uređaj upotrebi za snimanje mete.

Istraživanje Univerziteta u Torontu prošle godine otkrilo je da je "Pegaz" u Poljskoj korišćen, između ostalog, protiv članova tada opozicione stranke Građanska platforma, koja je postala glavna partija u novoj vladajućoj koaliciji.

Veruje se da su poljske vlasti prestale da koriste "Pegaz" 2021. godine, nakon što su svetski mediji objavili detalje o zloupotrebi špijunskog softvera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa