Evropa

Istraga u EU: Ima indicija da su najviši zvaničnici Unije hakovani pomoću špijunskog softvera Pegaz

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2022

-

19:39

Istraga u EU: Ima indicija da su najviši zvaničnici Unije hakovani pomoću špijunskog softvera Pegaz
Istraga u EU: Ima indicija da su najviši zvaničnici Unije hakovani pomoću špijunskog softvera Pegaz - Copyright AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je pronašla dokaze da je izraelski špijunski softver Pegaz korišćen za hakovanje telefona koje koriste neki od najviših evropskih zvaničnika, tvrdi evropski komesar za pravosuđe.

U pismu poslatom evropskoj poslanici Sophie in't Veld, u koje je Rojters imao uvid, Rejnders je saopštio kako su mu iz kompanije "Epl" prošle godine rekli da je njegov Ajfon potencijalno hakovan korišćenjem softvera Pegaz, koji je napravila izraelska kompanija za nadzor "NSO grupa".

Ovo upozorenje pokrenulo je inspekciju Rejndersovih ličnih i službenih uređaja, kao i drugih telefona koje koriste zaposleni u Evropskoj komisiji, navodi se u pismu, prenosi Euronews.

Mada u istrazi nisu nađeni "ubedljivi dokazi" za samo hakovanje, otkriveni su neke "indicije da bi telefoni mogli biti kompromitovani" - u pitanju je izraz koji koriste stručnjaci za bezbednost na internetu kako bi opisali pokušaj hakovanja.

U pismu nisu navedeni dodatni detalji, a Rejnders je rekao da je "nemoguće sa punom sigurnošću pripisati ove pokazatelje konkretnom počiniocu". Istraga ovim povodom unutar Evopske unije je u toku.

Na meti britanski premijer i katalonski separatisti

Ovo nije prvi put da su funkcionieri na najvišim nivoima u EU hakovani. U aprilu je "Sitizen lab" otkrio da je između 2020. i 2021. godine softverom Pegaz bio "zaražen" telefon britanskog premijera, kao i najmanje 65 osoba koje podržavaju katalonsku nezavisnost u Španiji.

Regionalni lider Katalonije Pere Aragones optužio je zato špansku vladu da, kako je rekao, "špijunira svoje građane".

EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Pere Aragones

Softver Pegaz, kojeg "Sitizen lab" naziva "plaćeničkim špijunskim programom", korišćen je za "provalu" u telefone i kompjutera boraca za ljudska prava, advokata, novinara i verskih grupa, iako NSO tvrdi da prodaje program samo vladinim agencijama, i da se koristi protiv kriminalaca i terorista.

Portparol NSO je rekla da će ta firma rado sarađivati u istrazi EU.

"Naša pomoć je još važnija, jer za sada nema konkretnih dokaza da je došlo do kršenja zakona. Svaka nezakonita upotreba korisnika koji cilja na aktiviste, novinare i slično, smatra se ozbiljnom zloupotrebom", rekla je ona za Rojters.

Zvaničnici EU nisu javno komentarisali navode o pokušajima hakovanja, a "NSO grupu" je kompanija "Epl" već tužila zbog navodnog kršenja njenih korisničkih uslova i ugovora o uslugama.

Komitet: Pegaz kupilo 14 članica EU

U aprilu je Rojters izvestio da EU istražuje da li su telefoni koje koriste Rejnders i drugi visoki evropski zvaničnici hakovani pomoću softvera napravljenog u Izraelu, a obe strane su tada odbile da komentarišu izveštaj.

Rejndersovo pismo u kojem se priznaje da je bilo pokušaja sajber napada, odnosno hakovanja, poslato je kao odgovor na upite evropskih zakonodavaca, koji su ranije ove godine formirali komitet za istragu upotrebe softvera za nadzor u Evropi.

Prošle nedelje, taj komitet je saopštio da je otkrio kako je 14 država članica EU kupilo tehnologiju NSO.

U pismu, koje je In't Veld učinila dostupnim, navodi se da su zvaničnici u Mađarskoj, Poljskoj i Španiji bili, ili su trenutno, u procesu ispitivanja o njihovoj upotrebi Pegaza.

Pixabay

 

Ona je dodala i da je važno otkriti kome je Evropska komisija bila meta, jer je, kako smatra, "posebno skandalozno ako se utvrdi da je odgovorna neka država članica EU".

Izraelske vlasti bez komentara

Evropska komisija je u kontaktu i sa izraelskim vlastima povodom potencijalnog hakovanja pomoću Pegaza, i od njih je tražila da "preduzmu korake kako bi sprečili zloupotrebu svojih proizvoda u EU", navodi se u pismu.

Portparol izraelskog Ministarstva odbrane nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Podsetimo, prošle godine su objavljeni rezultati zajedničkog istraživanja novinskih kuća širom sveta, na čijem čelu su bili neprofitna medijska organizacija sa sedištem u Parizu, "Zabranjene Priče" i "Amnesti Internešnal".

Tom prilikom, otkriveno je kako je više od 50,000 telefonskih brojeva bilo "pogođeno" špijunskim softverom Pegaz, koji je napravila kompanija NSO. Među špijuniranima su bili novinari, advokati, aktivisti za ljudska prava i političari.

Softver Pegaz je, inače, namenjen za borbu protiv sajber-kriminalaca i terorista, a u pitanju je malver koji "inficira" Ajfon i Android uređaje, kako bi se izvukli podaci o porukama, fotografijama i mejlovima telefona, ili kako bi se aktivirali mikrofoni i omogućilo prisluškivanje poziva.

Preporuka za vas

Novi detalji špijunske afere Pegaz: Hakovani telefoni novinara Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa

Komentari (0)

Evropa