Evropa

Španski obaveštajci priznali špijuniranje Katalonaca: "Praćenje organizovano uz odobrenje sudija"

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

19:37

Španski obaveštajci priznali špijuniranje Katalonaca: "Praćenje organizovano uz odobrenje sudija"
Španski obaveštajci priznali špijuniranje Katalonaca: "Praćenje organizovano uz odobrenje sudija" - Copyright Tanjug/ AP Photo/Joan Mateu

veličina teksta

Aa Aa

Španska obaveštajna služba (CNI) priznala je da je u određenom momentu koristila program Pegaz, kako bi istraživala aktivnosti vođa pokreta za nezavisnost Katalonije, ali se pritom ogradila da je to praćenje organizovano na individualnom nivou i uz odobrenje sudija, piše španski "El Pais".

List se poziva na izvore koji nisu naveli ko je i kada bio praćen putem programa Pegaz, napravljenog u Izraelu i poznatog po tome što može neprimetno da zarazi mobilne telefone ciljanih osoba.

Navodi se i da je časopis "Njujorker" prošle nedelje objavio reportažu o korišćenju Pegaza, uz napomenu da ga koriste i demokratske zemlje EU, kako bi pored ostalih špijunirale novinare i aktiviste, prenosi Hina.

Pozivajuci se na Citizen Lab, istraživački centar univerziteta u Torontu, časopis je izvestio da je Španija putem Pegaza špijunirala mobilne telefone zagovornika nezavisnosti Katalonije.

S druge strane, izvori bliski CNI-u, na koje se poziva "El Pais", smatraju neverodostojnim izveštaj Citizen Laba prema kojem je navodno 63 katalonskih pobornika nezavisnosti bilo prisluškivano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa