Evropa

Poljski Votergejt: Vlada u Varšavi pod pritiskom da istraži "aferu Pegaz", zvaničnici poriču umešanost

Komentari

Autor: Euronews/Sophia Khatsenkova

06/01/2022

-

22:41

Poljski Votergejt: Vlada u Varšavi pod pritiskom da istraži "aferu Pegaz", zvaničnici poriču umešanost
Tanjug/AP/Czarek Sokolowski - Copyright Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada se suočava sa sve većim pritiskom da istraži tvrdnje da je nezakonito koristila Pegaz, moćni špijunski softver, protiv svojih neistomišljenika. Liberalne novine "Gazeta Viborča" objavile su u ponedeljak izveštaj u kojem se navodi da je poljski Centralni antikorupcijski biro kupio softver još 2017. godine i da ga od tada koristi. 

Moćni zlonamerni softver omogućava svojim korisnicima da daljinski hakuju telefone bez znanja mete, pristupaju sadržaju ili čak preuzimaju kontrolu nad uređajem.

Istraga iz 2021. pokazala je da su Pegaz, koji je kreirala izraelska kompanija "NSO Group", koristile vlade širom sveta za špijuniranje aktivista, novinara i političara - uključujući Francusku, Španiju i Mađarsku. Grupa NSO je insistirala da je jedina svrha Pegaza da se države bore protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Poljski Votergejt"

U Poljskoj su se, međutim, pojavile tvrdnje da je Pegaz takođe koristila i vlada, da cilja i hakuje nekoliko opozicionih političara i javnih ličnosti koje kritikuju vlast. Poljski list navodi da je Pegaz kupljen za više od pet miliona evra, korišćenjem posebnih sredstava ministarstva pravde namenjenih žrtvama zločina.

Optužbe o hakovanju nazvane su "poljskim Votergejtom", čime se povlači paralela sa skandalom iz 1970-ih koji je doveo do ostavke bivšeg predsednika SAD Ričarda Niksona. 

Prošlog meseca, AP je izvestio da je telefon poljskog opozicionog senatora Kšištofa Brejze, koji je u to vreme bio šef predizborne kampanje Građanske koalicije, hakovan 33 puta 2019. godine, navodno korišćenjem Pegaza.

Poruke koje su nezakonito preuzete sa Brejzinog telefona procurile su posredstvom medija bliskih poljskoj vladi, što je dovelo do onoga što se smatralo klevetničkom kampanjom. Vladajuća partija Pravo i pravda (PiS) obezbedila je tesnu pobedu na izborima. 

Telefoni advokata Romana Gjertiha i tužioca Eve Vrzošek, koji su takođe u nekoliko navrata kritikovali poljsku vlast, takođe su hakovani.

Vlada i dalje poriče umešanost

Uprkos ovim medijskim izveštajima, poljska vlada trudi se da učini sve što može kako bi situacija deeskalirala. 

Zamenik ministra pravde Mihal Voš objavio je na Tviteru fotografiju gejming konzole iz 1990-ih koja se takođe zove Pegaz, narugavši se pritom onima koji optužuju vladu. Prošle nedelje, Voš je takođe rekao poljskim medijima da "ne zna za takav sistem", piše Euronews.

Za opoziciju, međutim, ovakve izjave predstavljaju direktan napad na demokratiju.

Bogdan Klih, viši poslanik u Evropskom parlamentu iz opozicione stranke Građanska platforma, napisao je na Tviteru da "poljski Votergejt proširuje svoj domet".

"Pegaz nije samo korišćen ilegalno, već je i ilegalno kupljen", napisao je Klih, misleći na vladina sredstva koja su korišćena za kupovinu špijunskog softvera.

Oni koji su istraživali funkcionisanje Pegaza, rekli su da bi ovo mogao da bude samo "vrh ledenog brega" kada se govori o opštem nadzoru u zemlji. 

Vlada je u više navrata odbacivala optužbe da je kupila Pegaz i odbijala da otvori istragu o hakerskim tvrdnjama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa