Evropa

RAT U UKRAJINI Sirski: Situacija na istočnom frontu Ukrajine značajno pogoršana poslednjih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/04/2024

-

10:45

RAT U UKRAJINI Sirski: Situacija na istočnom frontu Ukrajine značajno pogoršana poslednjih dana
RAT U UKRAJINI Sirski: Situacija na istočnom frontu Ukrajine značajno pogoršana poslednjih dana - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 780 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da Rusija nikada nije odbila mirno rešenje sukoba. On je, povodom mirovne konferencije u Švajcarskoj, rekao i da je nemoguće postići mir bez učešća Rusije u njima. Sa druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc kaže da "trenutno nema smisla razgovarati sa Putinom". I tokom jučerašnjeg dana stizale su vesti o novim bombardovanjima, a ruske snage izvele su udar na termoelektranu Sumi na severu Ukrajine. Ministar odbrane Velike Britanije Grent Šaps izjavio je da bi novi britanski vojni laser "DragonFire" mogao da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova.

Ključni događaji:

  • Putin: Ne odbijamo mirno rešenje sukoba s Ukrajinom, ali ne prihvatamo nametanje
  • Ukrajina pozvala na prekid saradnje sa Rusijom u OEBS-u
  • Šaps: Novi vojni laser mogao bi da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova
  • Grosi najavio da će u Savetu bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporožju

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

20.30 Rusko MO: Ukrajinski padobranci se predali u oblasti Avdejevke

Vojnici koji služe u 25. zasebnoj vazdušno-desantnoj brigadi ukrajinskih oružanih snaga predali su se kao jedinica ruskoj vojsci u oblasti Avdejevke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Pripadnici 25. odvojene vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine predali su se kao jedinica ruskim trupama iz borbene grupe Centar (Centar) u rejonu Avdejevke. Devet ukrajinskih padobranaca vazdušno-desantnog voda elitne brigade Oružanih snaga Ukrajine iskoristilo je priliku da se preda, okrenuli su se ruskim vojnicima i položili oružje“, saopštilo je Ministarstvo, prenosi TASS.

18.46 Policija Ukrajine: Rusi pucali na automobil u Černigovskoj oblasti, poginuo vozač

Ruski vojnici su danas u Černigovskoj oblasti pucali na automobil koji je prevozio prehrambene proizvode za stanovnike pograničnih sela, pri čemu je poginuo vozač, saopštila je ukrajinska policija .

"Ruska vojska gađala je civilni automobil stanovnika Novgorod-Siverskog. Usled granatiranja došlo je do požara u vozilu, a smrtonosne povrede zadobio je muškarac rođen 1990. godine", saopštila je Nacionalna policija Ukrajine na Telegramu, prenosi Ukrinform.

18.35 Sedmoro povređenih u ukrajinskom granatiranju Gorlovke uključujući dvoje dece

Sedam civila, među kojima i dvoje dece, ranjeno je danas u ukrajinskom granatiranju grada Gorlovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

"Broj civila - stanovnika Gorlovke - koji su ranjeni u ukrajinskom granatiranju naselja Komsomolec Gorlovka Nikitovski porastao je na sedam. Među povređenima je i dvoje dece", napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

16.05 Zelenski zahvalio Nemačkoj na novom PVO sistemu Patriot u ključnom trenutku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za isporuku dodatnog raketnog sistema "Patriot" i više raketa protivvazdušne odbrane u "ključnom trenutku".

"Produktivan razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Pozivam sve ostale lidere partnerskih država da slede ovaj primer", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

15.58 Nemačka isporučuje još jedan sistem PVO Patriot Ukrajini

Da bi ojačala ukrajinsku odbranu, nemačka vlada isporučiće još jedan sistem protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini, javljaju nemački mediji. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, odluka je doneta "zbog povećanja ruskih vazdušnih udara" na Ukrajinu i treba ga odmah isporučiti, prenela je nemačka televizija ZDF.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će nemačka podržati Ukrajinu u skladu sa svojom operativnom spremnošću. "Ruski teror nad ukrajinskim gradovima i infrastrukturom zemlje dovodi do nemerljivih patnji", istakao je on. Nemačko ministarstvo odbrane je saopštilo je da će primopredaja još jednog PVO sistema "Patriot" biti odmah izvršena.

profimedia

 

15.44 Balicki: U ukrajinskom minobacačkom napadu na grad Tokmak poginulo 10 ljudi

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Tokmaka porastao je na deset, objavio je danas na svom Telegram kanalu guverner okupirane Zaporoške oblasti postavljen od strane Moskve, Jevgenij Balicki. "Broj mrtvih u terorističkom napadu oružanih snaga Ukrajine na Tokmak porastao je na deset. Spasioci su izvukli iz ruševina tela još jedne odrasle osobe i jednogodišnjeg deteta", napisao je Balicki na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti. On je dodao da se dve osobe vode kao nestale, kao i da se nastavljaju uklanjanje ruševina i potraga preživelima.

15.33 Filipo: Ukrajini će neminovno doći kraj pod vlašću Zelenskog

Lider partije Francuski patrioti, kandidat za izbore za Evropski parlament (EP) Florijan Filipo ocenio je danas da je za Ukrajinu, pod vođstvom predsednika Volodimira Zelenskog, „sve gotovo“, pošto je, kako je naveo, čak i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Aleksandar Sirski zvanično priznao da se situacija na frontu znatno pogoršala. On je ocenio da su lažni i rezultati istraživanja Instituta za strateške studije Vojne škole (IRSEM) da Francuzi navodno žele da ratuju na strani Kijeva.

"Sve je gotovo za Ukrajinu Zelenskog. Zelenski je u teškoj situaciji. Kao rezultat toga, NATO je objavio lažnu anketu kako bi ljudi poverovali da '51 odsto' mladih Francuza želi da se bori u Ukrajini“, napisao je on na društvenoj mreži X.

profimedia

 

Filipo je takođe primetio da se zemlje koje su mladi u istraživanju klasifikovali kao "prijateljske (Nemačka, Britanija i SAD) i neprijateljske (Rusija i Kina)" direktno poklapa sa geostrateškim interesima NATO-a, koji su opisani u strategiji NATO 2030.

On je ocenio da je nagli porast tenzija na Bliskom istoku posledica potrebe da se pomeri poprište operacija posle neuspeha u Ukrajini. "Ne dozvolite da vas ova ratna propaganda manipuliše! Insistirajte na deeskalaciji i miru svuda i ne dajte se ucenama NATO-a!", poručio je Filipo.

15.32 Tramp: Republikanci će podržati pomoć Ukrajini samo u obliku zajma

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo "u obliku zajma". "Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara", istakao je Tramp. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Wilfredo Lee

 

14.26 Sirski: Situacija na istočnom frontu Ukrajine značajno pogoršana poslednjih dana

Situacija na istočnom ukrajinskom frontu značajno se pogoršala poslednjih dana usled intenziviranja ofanzivnih napora Rusije, izjavio je danas komandant ukrajinskih snaga Oleksandar Sirski. Ovo upozorenje dolazi u kontekstu nestašice municije koja muči ukrajinsku vojsku, a koja je pogoršana zastojem u Kongresu oko pomoći SAD, preneo je "The Kyiv Independent". Sirski je rekao da je toplo i suvo vreme omogućilo Rusiji da pojača oklopne napade u oblastima Bahmuta, Limana i Pokrovska.

On je kazao da se tempo ruske ofanzive na istoku povećao od prošlomesečnih predsedničkih izbora, na kojima je predsednik Rusije Vladimir Putin lako osvojio još jedan šestogodišnji mandat. Ukrajina radi na stabilizaciji situacije i "jačanju najproblematičnijih oblasti odbrane elektronskim ratovanjem i protivvazdušnom odbranom", rekao je Sirski.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

13.55 Napadnuta oblast Energodara u blizini nuklearke, nema podataka o povređenima

Ukrajinske snage izvele su napad dronom-kamikazom na deo Energodara u blizini Zaporoške nuklearne elektrane, saopštila je pres služba nuklearke. Za sada nema informacija o povređenima, prenose "RIA Novosti". Nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu - stanica ima šest agregata snage jedan gigavat.

09.38 Šolc: Trenutno nema smisla razgovarati s Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da će ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin ''shvati'' da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe. Šolc je u intervjuu za ''Tagescajtung'' izjavio da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku. Istakao je da je poslednji put s Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

08.44 U Donjecku nestao Amerikanac zvani Teksas: Podržavao je Ruse od početka rata 2014.

Amerikanac Rasel Bentli, koji se borio zajedno sa proruskim trupama protiv ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, nestao je u Donjeckoj oblasti pod ruskom kontrolom, saopštila je lokalna policija.

Bentli je nestao 8. aprila, a iz policije je dodato da je potraga u toku, piše "Reuters". Ruska digitalna novinska agencija ''Mash'' objavila je da je Amerikanac nestao nakon što su ukrajinske snage granatirale jedan okrug u gradu Donjeck.

"Mash" je naveo da je njegova supruga saopštila da je, nakon granatiranja, Bentli otišao da vidi da li je nekome potrebna pomoć, ali da se nije vratio.

Bentli (64) podržava proruske snage u Ukrajini od 2014. godine, kada im se pridružio, koristeći kao vojni pozivni signal reč ''Teksas'', prenosi RIA Novosti.

08.00 Šaps: Novi vojni laser mogao bi da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova

Ministar odbrane Velike Britanije Grent Šaps izjavio je da bi novi britanski vojni laser "DragonFire" mogao da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova. On je naveo da bi oružje, za koje se očekuje da će biti spremno za raspoređivanje najkasnije do 2027. godine, moglo da "ozbiljno utiče" na sukob Rusije i Ukrajine, prenosi Skaj njuz.

Nove reforme koje imaju za cilj da ubrzaju nabavku znače da će laser, koji je prvobitno trebalo da bude pušten u upotrebu 2032. godine, ipak biti operativan pet godina ranije nego što je planirano, naveli su ranije iz britanskog ministarstva odbrane.

Komentari (0)

Evropa