Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Ne odbijamo mirno rešenje sukoba, ali ne prihvatamo nametanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2024

-

07:21

RAT U UKRAJINI Putin: Ne odbijamo mirno rešenje sukoba, ali ne prihvatamo nametanje
RAT U UKRAJINI Putin: Ne odbijamo mirno rešenje sukoba, ali ne prihvatamo nametanje - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 779 dana. Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada usvojio je zakon kojim se uređuje način na koji se mobilišu novi regruti u vojsku, pomerajući tako starosnu granicu sa 27 na 25 godina. Ovim zakonom, koji je predložila komanda ukrajinske vojske navodeći da je potrebno pola miliona novih regruta, proširuje se broj civila koje vojska može da mobiliše i uključi u borbe u vreme trajanja vanrednog stanja koje je na snazi od kada je izbio sukob sa Rusijom u februaru 2022. godine. Da je odnos snaga na frontu nejednak, potvrdio je ukrajinski general Jurij Sodol koji je rekao da njegovoj vojsci nedostaje ljudstva i da ih "neprijatelj brojčano nadmašuje sedam do deset puta". U međuvremenu, u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Nikolajev poginule su dve osobe, dok je najmanje četvoro povređeno.

Ključni događaji:

  • Rusija bombardovala termoelektranu u Sumiju
  • Zelenski: Zakon o mobilizaciji će omogućiti rotaciju i odobravanje odsustva
  • Holandija će obezbediti dodatnih 400 miliona evra za pomoć Ukrajini
  • Grosi najavio da će u Savetu bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporožju
  • Ukrajina pozvala na prekid saradnje sa Rusijom u OEBS-u
  • Dve osobe poginule u napadu na Nikolajev

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.39 Šolc: Trenutno nema smisla razgovarati s Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin ''shvati'' da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe. Šolc je u intervjuu za ''Tagescajtung'' izjavio da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku. Istakao je da je poslednji put s Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

17.41 Crna Gora namerava da se pridruži misiji EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini

Crna Gora namerava da se pridruži misiji Evropske unije za pružanje vojne pomoći Ukrajini (EUMAM) angažovanjem do tri pripadnika Vojske, koji bi učestvovali u obuci ukrajinskih vojnika, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kako su naveli, Ministarstvu je nedavno odobreno učešće u ovoj misiji, nakon što je Crna Gora izrazila nameru da pruži još jedan vid podrške Ukrajini i doprinese Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU. Opširnije u posebnoj vesti.

16.40 U Donjecku nestao Amerikanac zvani Teksas: Podržavao je Ruse od početka rata 2014.

Amerikanac Rasel Bentli, koji se borio zajedno sa proruskim trupama protiv ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, nestao je u Donjeckoj oblasti pod ruskom kontrolom, saopštila je danas lokalna policija.

Bentli je nestao 8. aprila, a iz policije je dodato da je potraga u toku, piše Rojters.

Ruska digitalna novinska agencija ''Mash'' objavila je da je Amerikanac nestao nakon što su ukrajinske snage granatirale jedan okrug u gradu Donjeck.

''Mash'' je naveo da je njegova supruga saopštila da je, nakon granatiranja, Bentli otišao da vidi da li je nekome potrebna pomoć, ali da se nije vratio.

Bentli (64) podržava proruske snage u Ukrajini od 2014. godine, kada im se pridružio, koristeći kao vojni pozivni signal reč ''Teksas'', prenosi RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da je Bentli potom postao novinar i sarađivao sa ruskom agencijom Sputnjik i dobio državljanstvo Ruske Federacije.

09.24 Šaps: Novi vojni laser mogao bi da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova

Ministar odbrane Velike Britanije Grent Šaps izjavio je da bi novi britanski vojni laser "DragonFire" mogao da se koristi u Ukrajini za obaranje ruskih dronova. On je naveo da bi oružje, za koje se očekuje da će biti spremno za raspoređivanje najkasnije do 2027. godine, moglo da "ozbiljno utiče" na sukob Rusije i Ukrajine, prenosi Skaj njuz.

Nove reforme koje imaju za cilj da ubrzaju nabavku znače da će laser, koji je prvobitno trebalo da bude pušten u upotrebu 2032. godine, ipak biti operativan pet godina ranije nego što je planirano, naveli su ranije iz britanskog ministarstva odbrane.

07.17 Putin: Ne odbijamo mirno rešenje sukoba s Ukrajinom, ali ne prihvatamo nametanje

Rusija nije nikada odbila mirno rešenje sukoba s Ukrajinom, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom i poručio da, i da je pozvana, Rusija ne bi imala šta da traži na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj jer nijedan stav koji nije zasnovan na realnosti ne može biti nametnut Moskvi.

"Ne zovu nas, ali kažu da odbijamo, bilo bi smešno da nije tako tužno. Ali još jednom želim da istaknem da smo za, ali ne u formatu nametanja bilo kakvih šema koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću“, naveo je Putin.

On je rekao da je nemoguće postići mir bez učešća Rusije u mirovnim pregovorima.

''Nikad se nismo odrekli mirnog rešavanja sporova, štaviše, bili smo skloni upravo tome", rekao je Putin i dodao da su protivnici Rusije sami sebe saterali u ćošak kada su odbili da pregovaraju, nadajući se pobedi na bojnom polju, prenosi agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Dodao je da će se Rusija, ako to bude potrebno, obratiti Belorusiji i Lukašenku da nastavi konsultacije o mirovnom procesu.

Lukašenko je predložio povratak na nacrt predloga Turske, dodajući da taj sporazum sadrži razumne stavove prihvatljive za Ukrajinu i podsetio da je sa njima saglasan.

Dodao je da ako Švajcarska želi da održi konferenciju o Ukrajini bez Moskve i Minska, onda njeni učesnici mogu samo da se dogovore o povećanju eskalacije.

Švajcarska vlada saopštila je da će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

06.45  Ukrajina pozvala na prekid saradnje sa Rusijom u OEBS-u

Zamenica šefa ukrajinske misije pri OEBS-u Viktorija Kuvšinjikova pozvala je na prekid svake značajne interakcije sa Rusijom, koja, kako je navela, izvodi terorističke napade u pokušaju da uništi ukrajinske termo i hidroelektrane i brane.

Štaviše, ovi svakodnevni napadi iznova i iznova pokazuju da ne može biti bilo kakve smislene interakcije sa Moskvom u OEBS-u dok Kremlj ne zaustavi ovaj rat", rekla je Kuvšinjikova tokom sastanka Stalnog saveta ove organizacije u Beču.

06.40 Mediji: Holandija će obezbediti dodatnih 400 miliona evra za pomoć Ukrajini

Privremena holandska vlada poredeliće dodatnih 400 miliona evra pomoći Ukrajini, čime će ukupna finansijska pomoć te zemlje Kijevu 2024. godine iznositi 2,4 milijarde evra, prenela je televizija RTL, pozivajući se na vladine izvore.

Holandska agencija ANP je izvestila da vlada takođe planira da izdvoji najmanje 1,5 milijardi evra za pomoć Ukrajini 2025. godine.

06.30 Grosi najavio da će u Savetu bezbednosti UN razgovarati o situaciji u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da su napadi na nuklearku Zaporožje doveli do faze sukoba koja ima izuzetno značajne posledice.

"Najnoviji napadi su jasno kršenje principa i doveli su nas do kritične tačke u ovom ratu", navodi se u saopštenju IAEA.

06.20 Rusija bombardovala termoelektranu u Sumiju

Ruske snage su bombardovale termoelektranu u gradu Sumi na severu Ukrajine, saopštila je ukrajinska regionalna vojna administracija.

Kako se navodi, Rusija je upotrebila navođene bombe za napad, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici dodaju da nema žrtava.

Tanjug/AP

 


06.10 Makron pozvao na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju" i pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je potrebno da se prepozna nova geopolitička realnost i ubrza prelazak na „ratnu ekonomiju” kako bi se nastavila podrška Ukrajini i jačanje odbrambenih sposobnosti Evrope.

"Potrebno je izdržati, snabdeti Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre. Uveren sam da je to geopolitička realnost u kojoj ćemo dugoročno živeti. I važno je zapamtiti da svet neće stati ako se rat završi sutra“, rekao je Makron prilikom polaganja kamena temeljca fabrike za proizvodnju baruta u mestu Beržerak u blizini Bordoa, prenosi Mond.


 

Komentari (0)

Evropa