Evropa

Crna Gora namerava da se pridruži misiji EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

12/04/2024

-

17:39

Crna Gora namerava da se pridruži misiji EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora namerava da se pridruži misiji Evropske unije za pružanje vojne pomoći Ukrajini (EUMAM) angažovanjem do tri pripadnika Vojske, koji bi učestvovali u obuci ukrajinskih vojnika, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kako su naveli, Ministarstvu je nedavno odobreno učešće u ovoj misiji, nakon što je Crna Gora izrazila nameru da pruži još jedan vid podrške Ukrajini i doprinese Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Misiju EUMAM je osnovao Savet Evrope 2022. godine nakon vojne agresije Rusije na Ukrajinu sa ciljem pružanja pomoći toj državi, kroz jačanje vojne sposobnosti za odbranu teritorijalne celovitosti i suvereniteta.

Misija ima mandat da pruži individualno, kolektivno i specijalističko osposobljavanje pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na lokacijama članica EU.

"Trenutno smo u fazi sprovođenja nacionalnih procedura, koje treba da rezultiraju donošenjem skupštinske odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj misiji", naveli su iz Ministarstva odbrane.

O upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama odluku donosi Skupština Crne Gore, na predlog Saveta za odbranu i bezbednost. Nakon što Savet utvrdi predlog odluke, kojom će se precizno definisati učešće crnogorskih vojnika u ovoj misiji, ona će biti upućena Skupštini na dalju proceduru, navode iz Ministarstva.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine i prati evropsku spoljnu politiku, uključujući i odnos prema ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

Do sada su 24 članice EU ponudile obuku i osoblje Ukrajini u okviru EUMAM. Opremu obezbeđuju države članice, a finansira Evropski fond za mir.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa