Evropa

Zelenski: Usvojene uzmene zakona o mobilizaciji i vojnoj registraciji

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

19:41

Zelenski: Usvojene uzmene zakona o mobilizaciji i vojnoj registraciji
Zelenski: Usvojene uzmene zakona o mobilizaciji i vojnoj registraciji - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Mobilizacija u Ukrajini traje od početka invazije u punom obimu, a izmene zakona, koje je danas usvojio parlament, imaju za cilj jačanje kontrole u ​​ovoj stvari i podršku vojsci u sprovođenju rotacija i odobravanju odsustva, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Što se tiče mobilizacije, pre svega bih voleo da svi shvate: imamo rat, vanredno stanje, a primenom vanrednog stanja se sprovodi mobilizacija. Mobilizacija se odvija po rokovima, po zakonu, nastavlja se svaka tri meseca u kontinuitetu od početka rata, nema ništa novo", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu povodom usvajanja izmena zakona o mobilizaciji u Vrhovnoj Radi. 

Prema njegovim rečima, izmene zakona o mobilizaciji i vojnoj registraciji usvojene su danas u drugom čitanju na zahtev vojnog vrha, prenosi Ukrinform.

Zelenski je podsetio je zapadne partnere na hitnu potrebu za prebacivanjem novih sistema PVO u Ukrajinu.

"Rakete lete svaki dan, a svaki dan čujemo da će Ukrajini biti predati novi PVO sistemi. Ruski teroristi svakodnevno isključuju struju u Harkovu i drugim našim gradovima, a svaki dan čujemo da uskoro stiže nova pomoć. Konačno, realnost mora da odgovara rečima, a na kraju moraju da se nanesu pravi gubici ruskom teroru", poručio je Zelenski  u Viljnusu nakon sastanka Inicijative tri mora. 

On je dodao da su sve države susedi Rusije i svaki narod čiji su životi u dometu ruskih aviona i raketa, u opasnosti.

"U Rusiji su već došli do tačke u kojoj okrivljuju Kazahstan i smatraju ga potencijalnim neprijateljem", rekao je Zelenski.

Rekao je i da "ruska kontrolisana mržnja prethodi ruskim kontrolisanim vazdušnim bombama, projektilima i šahedima". 

"Svaki od suseda je meta za Rusiju, kao i za Ukrajinu. Zato moramo da umnožimo zajedničke napore kako bismo osigurali našu zajedničku bezbednost", zaključio je Zelenski.

On je danas u Viljnusu održao sastanke sa predsednicima Litvanije Gitanasom Nausedom, Češke Petrom Pavelom, Rumunije Klausom Johanisom i Letonije Edgarsom Rinkevičsom. Zelenski je sa letonskim liderom potpisao bilateralni bezbednosni sporazum.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa