Evropa

Postignut dogovor oko ukrajinske hrane: EU se privremeno usaglasila oko ograničenja uvoza

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2024

-

22:31

Postignut dogovor oko ukrajinske hrane: EU se privremeno usaglasila oko ograničenja uvoza
Postignut dogovor oko ukrajinske hrane: EU se privremeno usaglasila oko ograničenja uvoza - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija danas se privremeno usaglasila oko ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, jer su o tome danas postigli dogovor poslanici u Evropskom parlamentu i Belgija, koja na šest meseci predsedava EU, rekao je diplomata iz EU.

Ova odluka zahtevaće i zvanično odobrenje drugih članica EU i Evropskog parlamenta, preneo je Rojters.

Agencija podseća da su se donosioci odluka u EU nedeljama debatovali oko pomenutih ograničenja bescarinskog pristupa za ukrajinske proizvode.

Za to vreme su farmeri protestovali zbog jeftinog uvoza, a neki poljoprivrednici u Poljskoj blokirali su granicu sa Ukrajinom i demonstrativno prosipali ukrajinsko žito preko železničkih šina.

Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Evropska komisija je u januaru predložila produženje bescarinskog pristupa do juna 2025. godine, ali uz mogućnost da za živinu, jaja i šećer primeni tarife, ukoliko njihov uvoz premaši nivo proseka iz 2022. i 2023. godine.

Rojters navodi da su od tada na listu dodavani ovas, kukuruz, krupa i med, a tarifni prosek biće izračunat na osnovu druge polovine 2021. godine.

Te godine, pre nego što je počeo rat u Ukrajini, uvoz iz te zemlje bio je daleko manji, jer su primenjivane carine na ukrajinsku robu, napominje Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa