Evropa

Od stuba Zelenog dogovora ostala samo senka: Zakonodavce i vlade uplašili protesti poljoprivrednika i uspon desnice

Komentari

Autor: Politico

30/03/2024

-

20:33

Od stuba Zelenog dogovora ostala samo senka: Zakonodavce i vlade uplašili protesti poljoprivrednika i uspon desnice
Od stuba Zelenog dogovora ostala samo senka: Zakonodavce i vlade uplašili protesti poljoprivrednika i uspon desnice - Copyright Tanjug/Ondrej Deml/CTK via AP

veličina teksta

Aa Aa

Izborna groznica polako ubija zakon koji se bori za sanaciju reka, šuma i mora Evropske unije.

Zakon o obnovi prirode, koji je nekada bio postavljen kao stub Evropskog zelenog dogovora, je senka samog sebe nakon što su zakonodavci i vlade EU - uplašeni protestima poljoprivrednika i usponom desnice - oduzeli zakonodavstvu ključne ciljeve iz prošle godine.

Ali za neke zemlje to nije dovoljno. Nekoliko vlada EU zauzima još tvrđe stavove uoči junskih izbora u celom bloku, nadajući se da će se dopasti konzervativnim i ruralnim glasačima koji se protive dodatnim regulativama koje dolaze iz Brisela.

Pad na poslednjoj prepreci

Do kraja prošle nedelje, zemlje EU su planirale da finalizuju zakone tokom sastanka ministara životne sredine EU u ponedeljak. Ali glasanje je povučeno sa dnevnog reda u poslednjem trenutku nakon što su zvaničnici shvatili da više nemaju potrebnu podršku.

Nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke rekla je grupi novinara na marginama sastanka u ponedeljak da je sada "veoma zabrinuta" da li zakon uopšte može da prođe pre izbora. 

"U ovom trenutku nije jasno šta će se dalje dešavati sa Zakonom", rekla je.

Očekivani neuspeh odražava opadajući entuzijazam Evrope za zelena pravila - posebno kada je u pitanju poljoprivreda - nakon donošenja desetina klimatskih zakona u poslednjih pet godina.

Belgija, koja trenutno vodi diskusije među zemljama EU, još uvek pokušava da ubedi vlade da promene svoj stav. Ali to je težak zadatak: kako se predizborna kampanja u EU ubrzava, malo zemalja želi da se vidi kao se pokoravaju Briselu – a njihov problem zapravo nije suština Zakona.

"Nije do samog Zakona", rekla je Lemke. "U pregovorima je napravljeno previše promena i uključeno je previše tačaka. Mogu samo da spekulišem o motivima raznih zemalja za odustajanje".

Profimedia

 

Zakon o restauraciji prirode, koliko god problematičan, postao je simbol izborne borbe oko budućnosti Zelenog dogovora.

Za njegove protivnike, Zakon je dokaz zelene prekomerne regulative koja se mora obuzdati. Za pristalice, odbrana Zakona jednaka je odbrani Zelenog dogovora.

"Obnova degradiranih ekosistema je i moralna obaveza i ekonomska računica", rekla je u ponedeljak Kristen Mihal, estonska ministarka za klimu. "Ključno je da ne pogrešimo".

Političke igre

Švedska, Finska, Poljska, Italija, Holandija i Mađarska planiraju da glasaju protiv Zakona, dok će Austrija i Belgija biti uzdržane, što se zapravo računa kao glas protiv.

To znači da Zakon nema potrebnu kvalifikovanu većinu od 55 odsto zemalja EU koje predstavljaju 65 odsto stanovništva bloka.

Švedska, na primer, veruje da EU prekoračuje ovlašćenja pokušavajući da reguliše kako zemlje upravljaju svojim šumama, dok se Finska plaši nesrazmernih troškova. Poljski premijer Donald Tusk protivi se tekstu kako bi smirio ljute poljoprivrednike, a Mađarska tvrdi da Brisel postavlja "iracionalne ciljeve" motivisane "zelenom ideologijom" - iako je ranije podržala predlog Zakona.

Mađarski ministar za životnu sredinu Aniko Raisz rekla je na sastanku u ponedeljak da konačni tekst izaziva "zabrinutost u vezi sa troškovima implementacije" i dovela u pitanje dodatu vrednost akcije EU za rešavanje ovog problema.

U Belgiji i Austriji, regionalne vlade se protive Zakonu, sprečavajući njihove savezne vlade da glasaju za.

Holandija priznaje da je njena zabrinutost uzeta u obzir tokom pregovora, što znači da nema razloga da se protivi Zakonu. Ali nedavni parlamentarni predlog, na inicijativu populističkog Pokreta poljoprivrednika-građana (BBB), sprečava vladu da podrži predlog Zakona.

Uspon BBB-a je možda upravo ono što je osudilo Zakon o obnovi prirode na propast.

Pre godinu dana, nova partija je odnela iznenađujuću pobedu na holandskim pokrajinskim izborima, surfujući na talasu agrarnog gneva. Poljoprivrednici su se godinama borili protiv strogih pravila za smanjenje zagađenja azotom; a BBB je osnovan kao odgovor na njihove proteste.

BBB je ugušio Hrišćansko-demokratski apel (CDA) desnog centra, preuzevši njihovu seosku biračku bazu i potresavši Evropsku konzervativnu partiju.

Otprilike u isto vreme, nemački Demohrišćani su pozvali na povlačenje Zakona o obnovi prirode. Iniciran rezultatom izbora u Holandiji, bavarski lider Evropske narodne partije (EPP) desnog centra Manfred Veber započeo je žestoku kampanju protiv Zakona, navodi između ostalog Politico.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa