Evropa

Evropski parlament usvojio zakon o obnovi prirode, Evropska narodna partija glasala protiv

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2024

-

14:06

Evropski parlament usvojio zakon o obnovi prirode, Evropska narodna partija glasala protiv
Evropski parlament usvojio zakon o obnovi prirode, Evropska narodna partija glasala protiv - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je danas zakon o obnovi prirode, uprkos tome što je Evropska narodna partija, koja ima najveću poslaničku grupu, glasala protiv.

Zakonom se od zemalja članica zahteva da uvedu mere za obnavljanje prirode na petini svog kopna i mora do 2030. godine, kao i svih ekosistema do 2050.godine. 

Za usvajanje je glasalo 329 poslanika, 275 je bilo protiv, a uzdržanih je bilo 24, prenosi Rojters.

Zakon ima za cilj da preokrene opadanje kvaliteta evropskih prirodnih staništa, od kojih je više od 80 odsto lošeg stanja i uključuje specifične predloge poput obnavljanja tresetišta.

Nova pravila bi trebalo da obnove biološku raznolikost i degradirane ekosistem u kopnenim i morskim područjima država članica i da doprinesu ublažavanju klimatskih promena.  

Glasanje je održano nakon višenedeljnih protesta poljoprivrednika širom Evrope, uključujući nasilne demonstracije koje su juče održane ispred sedišta Evropske unije u Briselu.

Protesti poljoprivrednika delom se odnose i na planirano usvajanje obaveze o smanjenju zemljišta tretiranog pesticidima, kao i smanjenje obradivih površina u korist prirodnih staništa.

Komentari (0)

Evropa