Evropa

Da li EU napušta strategiju "Od njive do viljuške": Više od polovine ciljeva zelene tranzicije još nije ostvareno

Komentari

Autor: Euronews

19/02/2024

-

16:01

Da li EU napušta strategiju "Od njive do viljuške": Više od polovine ciljeva zelene tranzicije još nije ostvareno
Unsplash/Xavi Moll - Copyright Unsplash/Xavi Moll

veličina teksta

Aa Aa

Vodeća prehrambena politika Evropske unije, strategija poznata kao "Od njive do viljuške" ili "Od njive do trpeze" trenutno je pod znakom pitanja zbog probijanja rokova i sumnji poljoprivrednika u "zelenu" tranziciju.

Evropska komisija predstavila je strategiju "Od njive do viljuške" ("Farm to Fork") 2020. godine, ali do danas gotovo polovina ciljeva i dalje nije ostvarena, saznaje Euronews.

Ona je trebalo da bude suštinski element Evropskog zelenog dogovora usmerenog na očuvanje životne sredine, ali je naišla na žestoke kritike tokom nedavnih protesta poljoprivrednika.

Od 31 akcije obećane kao deo te strategije, petnaest nije započeto, a predsednica Komisije Ursula fon der Lajen povukla je onu koja se tiče spornog predloga o pesticidima.

"Od njive do viljuške" trebalo je da učini proizvodnju hrane u Evropi održivijom, transformišući proizvodnju, distribuciju i konzumaciju, ali su u praksi samo realizovani oni koji se tiču poljoprivrede.

Originalni akcioni plan sa 27 inicijativa predložen je u maju 2020. a rok za realizaciju bio je kraj mandata sadašnje Komisije. Međutim, u međuvremenu je broj inicijativa porastao na 31, kako su se stavke na njemu razvijale i razgranavale. 

I dok su na vremenskoj liniji realizacije koju je Komisija objavila, gotovo sve inicijative obeležene kao završene, u mnogim slučajevima izvršna vlast Evropske unije učinila je jedva nešto više od rada na proceni uticaja - analitičkog dokumenta koji postavlja prednosti i nedostatke različitih opcija.

Više od dve trećine strategije verovatno će ostati nezavršeno, pre nego što započne novi mandat komisije u novembru, a još traju rasprave o zakonima. 

Bez konsenzusa

Primetno je nepostojanje Zakona o održivim prehrambenim sistemima, koji bi trebalo da bude kičma cele strategije.

On je na samom vrhu liste inicijativa komisije, ali nakon brojnih odlaganja njegovog usvajanja, rok je sada otkazan do daljeg.

EPA-EFE/JULIEN WARNAND

 

Predlozi Evropske unije o smanjenju upotrebe pesticida predstavljeni su 2022. ali je Fon der Lajen nedavno objavila da ih je odbacila. Takođe nema ni zakona o dobrobiti domaćih životinja, a bez roka usvajanja je i plan za uvođenje oznaka na pakovanjima namirnica o njihovom uticaju na zdravlje, nakon što su mu se žestoko usprotivili u Italiji. Druge inicijative o označavanju porekla, održivosti proizvodnje i rokova upotrebe suočene su sa sličnom sudbinom.

Deluje da se ne realizuje ništa od obećanja o stimulisanju potražnje za održivom hranom, putem obrazovnog sistema, javnih nabavki i promocija.

Predstavnici komisije rekli su za Euronews da je ispunjeno obećanje da se preformuliše definicija prerađene hrane i postave maksimalni nivoi određenih nutrijenata, navodeći Kodeks ponašanja Evropske unije o odgovornom poslovanju svih činilaca prehrambene proizvodnje koji je stupio na snagu u julu 2021.

Međutim, plan iz 2020. godine opisao je kodeks kao dve inicijative sa različitim rokovima. Euronews piše da u finalnom tekstu od trideset strana nema ni reči o maksimalnoj količini nutrijenata, dok je koncept preformulacije prehrambenih prerađevina pomenut samo jednom.

Delimično realizovane ideje

Komisija je završila svoj deo posla za osam inicijativa predloženih 2020. godine, ali one još čekaju potpise vlada država članica kao i Evropskog parlamenta, pre nego što budu usvojene kao zakoni.

Samo dve - Marketinški standardi za proizvode za doručak i Pravila korporativne dubinske analize - dobiće "zeleno svetlo" do kraja mandata, ali bi druga čak mogla da bude i odbačena, nakon što su joj podršku u poslednjem trenutku otkazale Nemačka i Italija.

Takođe, komisija je napredovala u uspostavljanju novih pravila o sertifikovanju poljoprivrednih gazdinstava po pitanju smanjenja emisije ugljendioksida, a dogovor između vlada i zakonodavaca očekuje se pre aprila. To, međutim, znači da zakon neće biti gotov pre izbora u junu. 

Zaostaje se i sa zakonima o novim tehnikama u genomici, kao i o upravljanju prehrambenim otpadom, jer su zakonodavci postigli konsenzus, ali ne i države članice. Još tri predloga tek čeka da uđe u tu fazu.

Najuspešniji deo strategije odnosi se na poljoprivrednike

Strategija je ipak u određenim oblastima uspešna. Osam finalizovanih inicijativa odnosi se na poljoprivrednu politiku, što znači da je finalizovano 72,7 posto dela strategije koji se odnose na "njivu", odnosno "farmu".

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

U nekim slučajevima, kao što su preporuke svakoj državi članici o strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike i predlozi o podacima o održivosti farmi, oni dopunjuju druge glavne zakone.

Komisija je takođe sprovela reformu vođenja statistike o pesticidima, kao i marketinška pravila za biopesticide – iako je trebalo da budu praćene širom reformom koja sada izgleda napuštena.

Uspešno su se bavili i planovima za vanredne situacije u snabdevanju hranom koje su inicirali problemi povezani sa kovidom. Komisija je usvojila nove antimonopolske smernice o sporazumima o održivosti poljoprivrede prošlog decembra.

Neizvesan status

Ipak, nedavni događaji probudili su sumnju u status strategije iz 2020, a predstavnici komisije izbegavali da se izjasne o njenoj budućnosti. Nakon izlaska poljoprivrednika na ulice tokom januara, Fon der Lajen obećala je da će otvoriti nešto što je nazvala strateškim dijalogom o budućnosti poljoprivrede. 

Unsplash/no one cares

 

Ona se o strategiji za reformu poljoprivrede nije govorila kao o konceptu "Od njive do viljuške" još od 2020, ali portparol Komisije tvrdi da strateški dijalog "nije vežba iz makretinga" i da "nema potrebe da se pominje svaka inicijativa koju je Komisija ranije preduzela".

"Ciljevi politike 'Od njive do viljuške' ostaju relevantni", rekao je predstavnik za Euronews, dodajući da se "stalno preispituju precizni modaliteti, vremenski okviri i zakonodavni procesi za njihovo postizanje". 

Prema još jednom predstavniku Evropske unije, koji je tražio da ostane anoniman, inicijativa "Od njive do viljuške" sada je "integralni deo okvira politike u kom se odvija strateški dijalog". On je takođe dodao da novi plan sadrži i održava "opšti pristup" svog prethodnika.

Komentari (0)

Evropa