Evropa

Nemački ministar finansija poljoprivrednicima: Nema više novca za subvencije

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

19:34

Nemački ministar finansija poljoprivrednicima: Nema više novca za subvencije
Nemački ministar finansija poljoprivrednicima: Nema više novca za subvencije - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izašao je danas pred više hiljada poljoprivrednika koji protestuju protiv povećanja poreza i rekao im da nema novca za buduće subvencije.

"Ne mogu vam više obećati državnu pomoć iz saveznog budžeta", rekao je Lindner okupljenima sa bine ispred Brandenburške kapije, preneo je Rojters.

On je, međutim, rekao da se mogu zajedno boriti da poljoprivrednici uživaju više slobode i poštovanja.

Protesti su izbili nakon odluke vlade da ukine poreske olakšice poljoprivrednicima na dizel u pokušaju da izbalansira svoj budžet za 2024. nakon odluke Ustavnog suda u novembru, koja je primorala da revidira planove potrošnje.

Vlada je saopštila da će zadržati poreske olakšice za nova poljoprivredna vozila, ali da će postepeno ukinuti olakšice za dizel poljoprivrednicima u narednih nekoliko godina.

Poljoprivrednici, međutim, uz podršku opozicionih konzervativaca i krajnje desnice ističu da to nije dovoljno.

"Imam poštovanje za svakog političara koji je spreman da izađe pred nas", rekao je šef Sindikata poljoprivrednika Joakim Rukvajd, koji je u jednom momentu morao da uzme mikrofon od Lindnera i zamoli okupljenje da prestanu da mu se rugaju i saslušaju ga.

"Ministar finansija je ovde", rekao je on i dodao da nema smisla da zvižde.

Na sastanku koji je kasnije održan sa liderima protesta u parlamentu, koalicioni poslanici obećali su, bez iznošenja detalja, da će u četvrtak predstaviti predloge koji bi smanjili troškove poljoprivrednika i njihov sektor učinili "održivim".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa