Evropa

Poljoprivrednici sa 300 traktora blokirali kapiju sajma u Solunu (FOTO)

Komentari

Autor: Euronews Greece

01/02/2024

-

15:08

Poljoprivrednici sa 300 traktora blokirali kapiju sajma u Solunu (FOTO)
Poljoprivrednici sa 300 traktora blokirali kapiju sajma u Solunu (FOTO) - Copyright AP Photo/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Oko 300 traktora sa crnim zastavama i kovčezima blokiralo je južnu kapiju solunskog Sajma u kojem se održava Agrotica, sajam poljoprivrede.

Poljoprivrednici su se uputili na protest iz tri različita pravca, iz luke, Dervenija i Mudanje, preplavili centar grada i pridružili se kolegama iz ostatka Evrope koji su danas na ulicama.

Poljoprivrednici su najavili da neće sprečavati građane da posete sajam.

Uprkos pojedinačnim lokalnim razlikama, njihovi zahtevi ne odstupaju od zahteva evropskih farmera koji demonstrirajuu protiv nove Zajedničke poljoprivredne politike EU, skoka troškova proizvodnje, ali i nelojalne konkurencije za koju kažu da je rezultat trgovinskih sporazuma EU sa trećim zemljama.

"Sa nama u EU razgovaraju o zelenoj agendi, ali vidimo ilegalni uvoz proizvoda iz trećih zemalja, bez ikakve fitosanitarne kontrole. Vidimo kako egipatski krompir stiže do polica naših potrošača, ne znajući kako se proizvodi i kojim sredstvima, vidimo paradajz iz Tunisa, beli luk i limun iz Turske, itd. Igramo po nejednakim paravilima u pogledu trgovine u našoj zemlji", rekao je za Euronews predsednik Poljoprivrednog udruženja "Panseraikos".

Potpredsednik istog udruženja Janis Panagis je, između ostalog, naglasio da "imaginarne i smišljene linije koje politički sistemi godinama postavljaju prema društvenim grupama moraju u jednom trenutku pasti. Tako postajemo zid i front otpora jer ova zloglasna parola 'daljina od njive do police' ubija nas kao proizvođače, ali i vas kao potrošače", rekao je on.

Namera grčkih poljoprivrednika je da ostanu ispred Sajma sve vreme trajanja izložbe, odnosno do nedelje, dok će im se u subotu pridružiti i poljoprivrednici iz Tesalije.

Komentari (0)

Evropa