Evropa

Amerikanac kog je Rusija osudila na 16 godina zatvora zbog špijunaže, pet nedelja bio u zatvorskoj samici

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2021

-

21:01

Amerikanac kog je Rusija osudila na 16 godina zatvora zbog špijunaže, pet nedelja bio u zatvorskoj samici
Amerikanac kog je Rusija osudila na 16 godina zatvora zbog špijunaže, pet nedelja bio u zatvorskoj samici - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američki državljanin Pol Vilen, osuđen u Rusiji zbog špijunaže na 16 godina zatvora, pušten je sa posebnog disciplinskog odeljenja na kojem je bio smešten zbog navodnog kršenja propisa, izjavila je danas za njegov advokat Olga Karlova.

“Vilenov brat Dejvid rekao mi je da je Pol pušten iz disciplinske ćelije. Juče je pozvao roditelje. Službenici ambasade SAD su na godišnjim odmorima i ne mogu da ga posete. Do ovog trenutka Polu nije dozvoljeno da razgovara sa mnom“, rekla je Karlova za TAS.

Vilenov brat je ranije potvrdio da je Pol smešten u izolaciju zbog lakšeg prekršaja, a prema rečima Olge Karlove, on je u samici proveo pet nedelja bez mogućnosti da kontaktira s bilo kim izvan zatvorskog odeljenja za izolaciju.

Njegovi advokati zatražili su od Ruske federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija, da objasni zbog čega je on smešten u samicu.

Vilena, državljanina SAD, Velike Britanije, Kanade i Irske, uhapsila je Federalna služba bezbednosti 28. decembra 2018. godine, u sobi hotela Metropol u Moskvi zbog navodne špijunaže, a tužilaštvo je protiv njega pokrenulo krivični postupak po članu 276 Krivičnog zakona Rusije.

Lokalni sud je proglasio Vilena krivim za špijuniranje protiv Rusije i osudio ga na zatvorsku kaznu do 16 godina u ustanovi visokog stepena obezbeđenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa