Fokus

Amerikanac dve decenije proveo nevin u zatvoru, novi DNK dokazi pokazali da je neko drugi počinio ubistvo u crkvi

Komentari

Autor: CNN

21/07/2021

-

18:47

Amerikanac dve decenije proveo nevin u zatvoru, novi DNK dokazi pokazali da je neko drugi počinio ubistvo u crkvi
Amerikanac dve decenije proveo nevin u zatvoru, novi DNK dokazi pokazali da je neko drugi počinio ubistvo u crkvi - Copyright Tanjug AP/Stephen B. Morton/Atlanta Journal-Constitution

veličina teksta

Aa Aa

Amerikanac Denis Peri (59) koji je nevin proveo dve decenije u zatvoru zbog dvostrukog ubistva iz 1985. godine, oslobođen je nakon što su DNK dokazi pokazali da ih nije počinio, preneo je CNN.

Novootkriveni DNK dokazi iz uzorka kose pokazuju da bi Peri "mogao biti oslobođen da su ti dokazi bili dostupni" tokom njegovog suđenja 2003. za ubistvo Harolda i Telme Svain u Džordžiji, navodi se u saopštenju okružnog tužioca okruga Glin u Džordžiji Kit Higinsa.

Peri, iz okruga Kamden, u državi Džordžija osuđen je na dve uzastopne doživotne kazne, nakon hapšenja 2000. godine.

Bio je optužen za ubistvo bračnog para Harolda i Telme Svain, 1985. godine na crkvenom času čitanja Biblije.

Kancelarija tužilaštva je saopštila da su sve optužnice protiv Perija, koji je od početka govorio da nije kriv, povučene.

"Trajalo je dugo, ali nikada nisam odustao. Znao sam da će na kraju neko videti istinu i zahvalan sam Projektu nevinih u Džordžiji i advokatskoj kancelariji King i Spalding advokatskoj kancelariji, što su istinu izneli na videlo. Ova optužnica visi mi nad glavom više od 20 godina i veliko je olakšanje što konačno ne moram da brinem da li ću biti optužen za ovu groznu stvar", rekao je Peri.

DNK dokazi koji su oslobodili Perija, uključuju par naočara pronađenih na mestu zločina 1985. godine, navodi se u saopštenju.

Istražitelji su otkrili da su naočare imale dve dlake koje pripadaju ubici, zaglavljene u šarkama.

Peri je postao glavno osumnjičeni za ubistvo na osnovu svedočenja doušnika koji je želeo nagradu od 25.000 dolara, a na kraju mu je plaćeno 12.000 dolara u zamenu za svedočenje, navodi se u saopštenju Projekta nevinih u Džordžiji. 

Većina američkih država, 36, ima zakone kojim propisuju kompenzaciju nevino osuđenim od 50.000 dolara po godini provedenoj u zatvoru.

Prema podacima Nacionalnog registra oslobođenih, od 1989. u SAD ukinute su presude za 2.810 ljudi nevino osuđenih.

Dodatna sredstva u ovim državama dobijaju osuđenici na smrtnu kaznu.

Od puštanja iz zatvora, Peri provodi vreme kod kuće sa suprugom Brendom i ponovo se povezuje sa prijateljima i porodicom, pokušavajući da se oporavi i prilagodi novom poglavlju života, preneo je CNN. 

Komentari (0)

Svet