Evropa

Francuska će pozvati Rusiju na godišnjicu iskrcavanja u Normandiji, Putin nije dobrodošao

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

19:19

Francuska će pozvati Rusiju na godišnjicu iskrcavanja u Normandiji, Putin nije dobrodošao
Tanjug/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će početkom juna biti pozvana na proslavu obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, potvrdio je predstavnik misije "Liberation" zadužen za organizaciju komemoracije, prenosi francuski kanal Europe1.

"Rusija je pozvana i biće predstavljena, kako bi se odalo poštovanje značaju učešća i žrtvi sovjetskog naroda, kao i njegovom doprinosu pobedi 1945. godine. S obzirom na okolnosti, predsednik Vladimir Putin neće biti pozvan", saopštili su iz te misije, precizirajući da ruski lider neće biti pozvan zbog ruskog „agresorskog rata“ u Ukrajini.

Putin je pozvan u junu 2014. godine na ceremoniju obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, uprkos aneksiji Krima tri meseca ranije.

Peter J.Carroll/U.S. Coast Guard via AP

 

Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji biće obeležena 6. juna, na dan kada je saveznička vojska počela da se iskrcava na severu Francuske, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi.

Poziv će biti upućen diplomatskom predstavništvu Moskve u Francuskoj. Kako navodi francuski TV kanal, uprkos geopolitičkoj situaciji, teško je obeležiti ovaj događaj bez prisustva Rusije.

Iako SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna, on je to omogućio plativši najvišu cenu tokom Drugog svetskog rata, budući da je skoro 27 miliona Sovjeta poginulo boreći se protiv nacističke Nemačke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa