Evropa

Suzavac i kamenice na protestu u Tbilisiju: Građani se sukobili s policijom na skupu zbog zakona o stranim agentima

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

22:49

Suzavac i kamenice na protestu u Tbilisiju: Građani se sukobili s policijom na skupu zbog zakona o stranim agentima
Suzavac i kamenice na protestu u Tbilisiju: Građani se sukobili s policijom na skupu zbog zakona o stranim agentima - Copyright AP Photo/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne snage gruzijske policije upotrebile su večeras ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju suzavac protiv demonstranata koji su protestovali zbog usvajanja zakona o stranim agentima, a uhapšeno je i više učesnika skupa.

Hapšenja su usledila nakon što je došlo do sukoba policije i demonstranata, u kojima je navodno povređen najmanje jedan službenik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nekoliko učesnika protestnog mitinga gađalo je pripadnike MUP-a teškim predmetima, javlja Interfaks.

Gruzijski mediji prikazali su snimak policajca kome krv curi niz lice. Policija je stavila vodeni top u pripravnost, a ispred zgrade parlamenta mobilisani su specijalci.

Gruzijski parlament počeo je ranije danas raspravu u okviru prvog čitanja zakona o stranim agentima, dok su protivnici zakona izašli na drugi protest protiv mere koju smatraju autoritarnom i pretnjom kandidaturi Gruzije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Predlog zakona bi zahtevao da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao "agenti" koji zavise od stranog uticaja, preneo je Rojters.

Očekuje se da će zakon proći u parlamentu koji kontrolišu vladajuća stranka Gruzijski san i njeni saveznici. Odobrenje koje je dao parlamentarni odbor, u ponedeljak je izazvalo velike proteste, a više od 5.000 ljudi se suočilo sa interventnom policijom i vodenim topovima, navodi Rojters.

Zapadne zemlje uključujući SAD, Veliku Britaniju i Nemačku pozvale su Gruziju da ne usvoji zakon.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa