Evropa

Sukob policije i demonstranata na protestima u Tbilisiju

Komentari

Autor: Euronews

17/04/2024

-

10:18

Sukob policije i demonstranata na protestima u Tbilisiju
Sukob policije i demonstranata na protestima u Tbilisiju - Copyright AP Photo/Zurab Tsertsvadze

veličina teksta

Aa Aa

Demonstracije u glavnom gradu Gruzije Tblisiju dovele su do sukoba u kojima su povređeni demonstranti i jedan policajac, prenosi "Euronews".

Gruzijska policija upotrebila je suzavac u utorak da razbije veliki protest ispred zgrade parlamenta protiv predloženog zakona kojim bi se od medija i neprofitnih orgnaizacija zahtevalo da se registruju kao firme "pod inostranim uticajem" ako dobijaju 20 odsto ili više odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Protivnici nacrta zakona tvrde da bi on mogao da poremeti ambicije Gruzije da postane članica Evropske unije i nazivaju ga "ruskim zakonom", poredeći ga sa sličnim zakonima u Moskvi koji ciljaju i diskredituju nezavisne medije i organizacije za koje se smatra da imaju suprotan stav interesima Kremlja.

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

 

Parlament je raspravljao o nacrtu, ali je glasanje u prvom čitanju odložio za sredu.

Nekoliko demonstranata je uhapšeno tokom obračuna sa policijom, prenose lokalni mediji, ali trenutni podaci o broju uhapšenih nisu dostupni.

Nacrt zakona u velikoj meri odražava predlog koji je vladajuća stranka povukla prošle godine nakon velikih uličnih protesta.

On zahteva da se nekomercijalne organizacije i novinski mediji koji primaju 20 odsto ili više sredstava iz inostranstva registruju kao "ostvarivači interesa strane sile", što je jedina promena u formulaciji iz nacrta zakona povučenog prošle godine, koji kaže da relevantne grupe moraju da se registruju kao "agenti stranog uticaja".

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

 

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili planira da uloži veto na zakon u slučaju da ga usvoji parlament, rekao je njen parlamentarni predstavnik Đorđi Mashildaze. Međutim, ovaj veto možda neće dugo trajati, jer Zurabišvilin mandat ističe ove godine.

Prema promenama gruzijskog ustava, sledećeg predsednika će imenovati izborni kolegijum koji se sastoji od svih članova parlamenta.

Komentari (0)

Evropa