Evropa

(Ne)sloboda govora u EU: Policija prekinula konferenciju konzervativaca u Briselu, sud odlučio da na to nisu imali pravo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

20:36

(Ne)sloboda govora u EU: Policija prekinula konferenciju konzervativaca u Briselu, sud odlučio da na to nisu imali pravo
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan panel diskusije "Nacionalna konzervativna konferencija", u organizaciji tink tanka MCC Brussel i lokalnih članova NatCon-a, prekinut je juče intervencijom policije na zahtev gradonačelnika briselskog okruga Sen Žos ten Node.

"Nacionalna konzervativna konferencija" je projekat Fondacije Edmund Burke, instituta za javne poslove osnovanog u januaru 2019. godine, sa ciljem jačanja principa nacionalnog konzervativizma u zapadnim i drugim demokratskim zemljama.

Ova konferencija okuplja javne ličnosti, novinare, naučnike i studente koji razumeju vezu između konzervativizma i ideje o naciji i nacionalnim tradicijama i vrednostima. Njen cilj je da podrži tradicionalne vrednosti koje se trenutno “potkopavaju i obaraju", piše BBC.

Dvodnevna konferencija je trebalo da ugosti mađarskog lidera Viktora Orbana i "arhitektu" Bregzita Najdžela Faraža, a započela je u utorak ujutro u prostorijama Claridge-a, blizu Evropske četvrti u Briselu. Međutim, policijski službenici, na zahtev lokalnog gradonačelnika, stigli su dva sata nakon početka događaja kako bi obavestili organizatore da će skup biti prekinut zbog zabrinutosti za javni red, prenosi Politico.

Skup je zabranio gradonačelnik, a brojni prostori pod pritiskom liberalnih političara su otkazali gostoprimstvo

Otprilike sat vremena nakon što je prvi put stigla, policija se vratila u 12.45 sati kako bi organizatoru događaja, Entoniju Gilandu, šefu kabineta MCC Brisel, uručila zvaničan nalog za prekid skupa. Policija mu je dala 15 minuta da pročita i potpiše trostrani dokument.

“Jedan od razloga koji su nam navedeni, iako nije jedini razlog, jeste da će danas popodne biti kontraprotest oko 17 sati i ideja je da policija nije u mogućnosti da zaštiti slobodu govora na ovom događaju”, rekao je Giland, a prenosi Politico.

Prekid je trajao do 14 časova, tj. gotovo tri sata. Neki učesnici su otišli, ali većina je ostala da sluša preostale paneliste.

Prostor za događaj u hotelu Claridge već je treći prostor za konferenciju, nakon što su odbijeni za prostor u balskoj dvorani Concert Noble u Leopoldovoj četvrti, pod pritiskom socijalističkog gradonačelnika Brisela, Filipa Klosa, dok je liberalni gradonačelnik Eterbeka pritisnuo luksuzni hotel Sofitel da ga otkaže pri drugom pokušaju, prenosi Politico.

Emir Kir, gradonačelnik briselskog okruga Sen Žos ten Node gde se nalazi hotel Claridge, je putem mejla upućenog Politico-u rekao da će odmah preduzeti mere da zabrani događaj, uprkos čemu je događaj organizovan.

Kir je u objavi na društvenoj mreži X (Iks) napisao da je kao gradonačelnik izdao naredbu da se zabrani "Nacionalna konzervativna konferencija" da bi se obezbedio javni red i mir. Dodao je takođe da u Eterbeku, Briselu i Sen Žosu "krajni desničari nisu dobrodošli".

Prilikom intervencije policije, u jednom trenutku belgijsko-tuniski vlasnik prostora, Lasad Ben Jahlan (59) je rekao da je postignut kompromis sa lokalnim gradonačelnikom i policijom kako bi se događaj nastavio. Policija je rekla da će sprečiti nove dolaske u prostoriju, ali da neće silom zaustaviti konferenciju niti ukloniti ljude koji su već unutra.

Govornici, francuski političar Erik Zemur, koji je trebalo da održi govor u 16 časova, i francuska poslanica Patrisija Šanjon, bili su među onima koje je policija sprečila da uđu u prostoriju.

Oštre osude zabrane slobode govora i okupljanja

Među onima koji su oštro osudili ovakav postupak vlasti i belgijske policije bio je i Najdžel Faraž, koji je već za vreme trajanja konferencije, stupivši na scenu, dok se drama nastavljala izvan prostorija, oštro kritikovao briselske vlasti zbog pokušaja otkazivanja događaja. “Znao sam da neću biti dobrodošao u Briselu”, rekao je bivši poslanik Evropskog parlamenta.

Po završetku konferencije, Faraž je u objavi na društvenoj mreži X (Iks) napisao da je ono što se desilo u Briselu sramota za gradonačelnika i policiju, koji su prekinuli mirni politički skup, što ga još više uverava da je Bregzit bio pravi potez, napisao je Faraž.

Faraž nije bio usamljen u svojim oštrim kritikama gradskog birokratskog aparata.

“To je zaista nešto što liči na diktaturu”, rekao je Frank Firedi, jedan od organizatora iz desničarskog tink tanka MCC Brisel, koji su suorganizatori događaja, za Politico.

“Pokušavaju da koriste tehnički razlog kako bi postigli politički cilj. Vlasniku su rekli da će, ako se konferencija ne obustavi, da isključe struju”, rekao je Firedi.

Oštar je bio i belgijski premijer Aleksandar De Kru, flamanski liberal, koji je događaje vezane za prekidanje konferencije nazvao neprihvatljivim, ističući da su lokalne vlasti ugrozile slobodu govora i mirnog okupljanja, koje je ustavno pravo.

“Ono što se dogodilo danas u Claridge-u je neprihvatljivo. Gradska autonomija je temelj naše demokratije, ali nikada ne može nadvladati belgijski Ustav koji garantuje slobodu govora i mirno okupljanje od 1830. godine. Zabrana političkih skupova je neustavna. Tačka.”, napisao je De Kru.

Svoj bes zbog otkazivanja konferencije izrazio je i premijer Viktor Orban, koji po rasporedu treba da govori na konferenciji u sredu.

U vezi sa jučerašnjim događajima, Orban je na društvenoj mreži X (Iks) napisao da vlasti i policija u Briselu nisu mogli da podnesu slobodu govora. Dodao je da su poslednji put pokušali da ga ućutkaju policijom 1988. godine, kada su policiju poslali komunisti.

Orban je takođe tokom konferencije za medije u Evropskom parlamentu kritikovao “levičarsko liberalno rukovodstvo” Brisela.

"Plan je da dođemo i okupiramo Brisel", rekao je Orban, a prenosi Politico.

Portparol britanskog konzervativnog premijera Rišija Sunaka takođe je iskoristio spor, rekavši da su “ovi izveštaji izuzetno uznemirujući”.

"Premijer je snažan pristalica i zagovornik slobode govora. Veoma je jasno da otkazivanje događaja ili zabrana govornika šteti slobodi govora i demokratiji. Premijer je zagovornik slobode govora čak i kada se ne slažete", istakao je Sunakov portparol.

Belgijski sud: Organizatori imaju pravo da organizuju konferenciju drugi dan bez ometanja

Zbog prekida konferencije podneta je tužba belgijskom sudu zbog postupanja vlasti. Organizatori konferencije su naveli da je skup bio uredno najavljen i obezbeđen, te da je belgijska policija protivustavno prekinula legitiman skup. 

Belgijski sud je podržao organizatore "Nacionalne konzervativne konferencije" u sporu protiv vlasti, presudivši da događaj može da se održi drugog dana bez mešanja vlasti i organa reda, prenosi Poltico.

Pohvale "hrabrom Tunižaninu koji se suprotstavio nasilnicima"

Osvrnuvši se na jučerašnje događaje Faraž je pohvalio vlasnika Claridge-a, nazivajući ga “hrabrim Tunižaninom” koji se suprotstavio “nasilnicima” koji su želeli da obustave konferenciju.

Vlasnik hotela Claridge, Ben Jahlane je branio pravo organizatora konferencije da održe svoj događaj, iako je rekao da ne deli njihove vrednosti.

“Danas smo pred klasičnim dilemom, koja se ponavlja svake decenije: da li ćemo izabrati da razgovaramo jedni s drugima i ne osudjujemo jedni druge, ili ćemo odlučiti da … proširimo konflikte i razloge za razdvajanje”, rekao je on.

Komentari (0)

Evropa