Evropa

Vatrena stihija na Eviji se ne smiruje: "Ovo nije dovoljno protiv čudovišnog požara"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

09:44

Vatrena stihija na Eviji se ne smiruje: "Ovo nije dovoljno protiv čudovišnog požara"
Vatrena stihija na Eviji se ne smiruje: "Ovo nije dovoljno protiv čudovišnog požara" - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias, Michael Varaklas, Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vatrogasci u nedelju uveče nisu uspeli da stave pod kontrolu šumski požar na grčkom ostrvu Evija, a hitne službe širom zemlje i dalje se žestoko bore sa više od deset požara.

Procenjuje se da je spaljeno oko 500.000 hektara zemlje, a evakuisano je više od 2.600 ljudi, među kojima je bilo i oko 200 srpskih turista.

Vojska i dobrovoljci i dalje se bore sa vatrenom stihijom. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a meštani pokušavaju da poseku stabla da bi sprečili širenje plamena.

Volonteri prevoze starije građane brodićima do obale, odakle se prebacuju na sigurno. 

Na ostrvu postoji problem sa komunikacijom jer su mnoga sela ostala bez struje, ali je zabrinjavajuće i to što se mnogi meštani žale da nemaju dovoljno vode za piće.

U jednom od manjih mesta, Mantudiju, spaljeno je oko 1.000 kuća. Zamenik gradonačelnika govorio je o razmerama posledica požara, rekavši da je spaljeno više od dve trećine zemljišta.

Gradonačelnik Istije, Đanis Kocijas, rekao je da je situacija veoma teška, i da je zatražio dodatne helikoptere koji bi pomogli u gašenju požara.

"Shvatamo da na mnogo mesta u zemlji postoje problemi sa požarom. Međutim, ovim sredstvima koje sada imamo nemoguće je izboriti se protiv ovog čudovišnog požara", izjavio je Kocijas.

Dodao je i da ono što se dešava na ostrvu, "može da se uporedi sa holokaustom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa