Evropa

Erdogan sa liderom Hamasa u Istanbulu: Izrael će platiti za svoje zločine, ključno je stvaranje nezavisne Palestine

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

17:54

Erdogan sa liderom Hamasa u Istanbulu: Izrael će platiti za svoje zločine, ključno je stvaranje nezavisne Palestine
Erdogan sa liderom Hamasa u Istanbulu: Izrael će platiti za svoje zločine, ključno je stvaranje nezavisne Palestine - Copyright Turkish Presidency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se danas sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijeom u Istanbulu.

Nakon dvoipočasnovnog razgovora iza zatvorenih vrata Erdogan je saopštio da će Turska nastaviti diplomatske napore da skrene pažnju međunarodne zajednice na ugnjetavanje Palestinaca i poručio da će Izrael platiti za svoje zločine, saopšteno je iz Kancelarije turskog predsednika, prenela je televizija "NTV Haber".

"Zahtevi za prekidom vatre u Gazi do sada nisu dali nikakve rezultate. Turska nastavlja svoje diplomatske napore i u svakoj prilici ukazivaće na potrebu za okončanjem brutalnosti i hitnim trajnim prekidom vatre. Izrael će jednog dana platiti cenu za ugnjetavanje Palestinaca", poručio je predsednik Turske.

On je ocenio da je uspostavljanje nezavisne države Palestine ključ za regionalni mir i uspostavljanje trajnog mira u regionu. 

Turkish Presidency via AP

 

Erdogan je potvrdio nastavak pomoći Gazi i naveo da je sproveden niz sankcija protiv Izraela, uključujući ograničenje trgovine. Napomenuo je da je Turska u taj region do danas otpremila više od 45 hiljada tona humanitarne pomoći.

Komentarišući tenzije između Izraela i Irana, Erdogan je istakao važnost preduzimanja napora da se ponovo skrene pažnja na Gazu kako bi se sprečilo da se, kako je naveo, atmosfera na Zapadu koja dovodi u pitanje izraelske napade "rasprši".

"Najsnažniji odgovor Izraelu i put do pobede je kroz jedinstvo i integritet", rekao je Erdogan i dodao da Izrael obmanjuje međunarodno javno mnjenje i da na to treba stalno ukazivati, kao i na "pravednost palestinske stvari". 

On je izrazio saučešće Hanijeu zbog smrti njegova tri sina i unuka, koji su nedavno stradali u izraelskom napadu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa