Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken u razgovoru sa Galantom: SAD će stati uz Izrael protiv iranskih pretnji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2024

-

09:12

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken u razgovoru sa Galantom: SAD će stati uz Izrael protiv iranskih pretnji
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Blinken u razgovoru sa Galantom: SAD će stati uz Izrael protiv iranskih pretnji - Copyright FoNet/AP, Tanjug/AP/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 188 dana. Tri sina lidera Hamasa Ismaila Hanijea ubijena su u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu, saopštila je palestinska islamistička grupa i Hanijeva porodica. Sinovi Hazem, Amir i Mohamed ubijeni su nakon što je automobil kojim su se vozili bombardovan u kampu Al-Šati u Gazi, a u napadu je stradalo i troje njegovih unuka. Lider Hamasa je rekao da napad neće promeniti zahteve grupe za trajnim prekidom vatre i povratkom raseljenih Palestinaca u pregovorima uz posredovanje Dohe i Vašingtona.

Ključni događaji

  • Bajden: SAD će podržati Izrael u slučaju napada iz Irana
  • Blinken u razgovoru sa Galantom: SAD će stati uz Izrael protiv iranskih pretnji
  • Hamas priznao da ne drži dovoljno talaca za razmenu
  • Tri sina i troje unučadi vođe Hamasa ubijena u Gazi
  • Francuska negira da će uvesti sankcije Izraelu
  • Kipar uskoro nastavlja dostavljanje humanitarne pomoći Gazi brodovima
  • Galant: Izrael će otvoriti novi kopneni prelaz u Gazu za lakše isporuke pomoći

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.28 Galant: Napad Irana na izraelsku teritoriju će izazvati adekvatan odgovor

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je danas u razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom da će svaki direktan napad Irana na Izrael izazvati adekvatan odgovor Izraela.

''Galant je rekao sekretaru Ostinu da je posvećen bezbednosti građana Izraela i da će zbog toga direktan iranski napad na izraelsku teritoriju iziskivati odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana. Izrael neće prihvatiti napad na izraelsku teritoriju'', saopšteno je iz Galantovog kabineta, prenosi Tajms of Izrael.

21.45 SAD upozorile Iran da ne napada njihove ciljeve

SAD su saopštile Iranu da nisu bile umešane u napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su ubijeni komandant Revolucionarne garde u Siriji i njegov zamenik, saopšteno je danas iz Bele kuće.

''Saopštili smo Iranu da SAD nisu bile umešane u napad koji se dogodio u Damasku i upozorili smo Iran da ne koristi ovaj napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu ili da napadne američke objekte ili osoblje'', poručila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je istakla da SAD ne žele eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

15.36 Službe SAD strahuju da je većina izraelskih taoca koje drži Hamas mrtva

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država strahuju da je većina taoca koje drži Hamas mrtva, rekli su neimenovani američki zvaničnici za "Vol strit džurnal".  Oni su naveli da je verovatno da su neki zatočenici umrli tokom izraelskih napada u Gazi, kao i da su neki umrli usled zdravstvenih problema i povreda koje su zadobili tokom kidnapovanja, prenosi Tajms of Izrael.

14.45 IDF: Ogroman porast broja žena koje se pridružuju vojsci

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je zabeležila ogroman porast broja žena koje se pridružuju borbenim jedinicama.

Prema podacima IDF-a, od marta do aprila ove godine, 57 odsto više žena se pridružilo vojsci, nego što je prvobitno planirano, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

Kako se navodi, za pešadijske jedinice odazvalo se 58 odsto više žena, a za jedinice za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka čak 110 odsto više žena nego što se očekivalo. Povećan broj žena pridružio se i artiljerijskom korupusu, protivvazdušnim snagama i jedinicama za potragu i spasavanje.

Pored toga, izraelska vojska saopštila je da je zabeležen porast broja muških vojnika koji su regrutovani.

13.49 Netanijahu: Izrael je spreman da odgovori na sve napade

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je Izrael spreman da odgovori ukoliko bude napadnut.

"Postavljamo jednostavan princip, ko god napadne nas, mi uzvratimo napad", rekao je Netanijahu prilikom posete floti aviona F15, a pretpostavlja se da je ovom izjavom aludirao na nedavne pretnje Irana, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

"Nalazimo se u izazovnim vremenima. U sred rata smo u Gazi koji nastavlja punom snagom. Uz to, nastavljamo neprestane napore da povratimo naše taoce, ali se takođe spremamo za izazove koji stižu sa drugih frontova", naveo je Netanijahu i poručio pilotima ove flote da njima veruju i on i ceo Izrael.

09.37 Bajden: SAD će podržati Izrael u slučaju napada iz Irana

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će SAD podržati Izrael u slučaju eventualnog napada Irana.

"Kao što sam rekao premijeru Netanijahuu, naša posvećenost bezbednosti Izraela protiv ovih pretnji od Irana i njegovih saveznika je gvozdena. Dozvolite da ponovim, gvozdena", rekao je Bajden povodom niza pretnji iz Irana koje su upućene Izraelu nakon bombardovanja iranskog konzulata u Damasku.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

"Učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela", dodao je Bajden, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana ranije takođe zapretilo osvetom za napad, uključujući i vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hamneija koji je kazao da "taj zli režim mora biti kažnjen i biće kažnjen".

08.51 Blinken u razgovoru sa Galantom: SAD će stati uz Izrael protiv iranskih pretnji

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da će SAD stati uz Izrael protiv bilo kakvih pretnji Irana i njegovih zastupnika i ponovio da Vašington podržava bezbednost Izraela, saopštio je Stejt department.

U saopštenju, objavljenom u sredu, navodi se da su Blinken i Galant takođe razgovarali o tekućim naporima da se postigne oslobađanje svih talaca koje drži Hamas na osnovu sporazuma o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Thomas Padilla

 

Blinken je pozdravio nedavne najave Izraela o hitnim koracima da se olakša ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ponovivši da se incidenti kao što je napad na humanitarne radnike Svetske centralne kuhinje (WCK) nikada ne smeju ponoviti.

Blinken je naglasio da SAD očekuju od Izraela da brzo sprovede svoje obaveze u vezi sa humanitarnom pomoći, navodi se u saopštenju.

Euronews

08.23 Vozilo UNICEF-a pogođeno bojevom municijom dok je čekalo da uđe u Gazu

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je danas da je jedno od vozila agencije pogođeno "bojevom municijom“ dok je čekalo da uđe u severni deo pojasa Gaze.
UNICEF nije precizirao da li je u napadu u sredu pričinjena šteta, ali je saopštio da je o incidentu obavestio izraelske vlasti.

"Juče je jedno vozilo UNICEF-a koje je čekalo da uđe na sever Gaze pogođeno bojevom municijom. Incident je razmatran sa relevantnim izraelskim vlastima. Nažalost, humanitarci se i dalje suočavaju sa rizicima u isporuci pomoći kojom se spasavaju životi ", saopštio je UNICEF Bliski istok i Severna Afrika na X platformi.

07.03 Saučešće Erdogana i Fidana Hanijeu zbog smrti tri sina i troje unučadi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je saučešće predsedniku Političkog biroa Hamasa Ismailu Hanijeu zbog smrti njegova tri sina i troje unučadi u izraelskom napadu.

Erdogan je tokom telefonskog razgovora poručio da će "Izrael definitivno odgovarati pred zakonom za zločine protiv čovečnosti koje je počinio", navodi se u saopštenju iz Kabineta turskog predsednika, prenosi TRT Haber.

Saučešće lideru palestinske militantne grupe izrazio je i ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

06.34 Francuska negira da će uvesti sankcije Izraelu

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je da ne postoji plan Francuske da uvede sankcije Izraelu da bi ga naterao da dopusti Palestincima veći pristup humanitarnoj pomoći.

"Ne postoji plan u ovom trenutku za opšte sankcije protiv Izraela", izjavio je Sežurne i dodao da će Francuska nastaviti da uvodi sankcije pojedincima koji su povezani sa "prekomernim nasiljem" Izraelaca u Pojasu Gaze.

Ovaj komentar je usledio posle njegove prethodne izjave da su sankcije opcija za vršenje pritiska nad Izraelom, prenosi Rojters.

06.21 Tri sina i troje unučadi vođe Hamasa ubijena u Gazi

Vođa Hamasa Ismail Hanije saopštio je da su trojica njegovih sinova ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu. On je za Al Džaziru naveo da su ubijeni njegovi sinovi Hazem, Amir i Mohamed, kao i trojica njegovih unuka.

"Krvlju mučenika i bolom povređenih stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju", poručio je Hanije.

Članovi porodice vođe Hamasa stradali su u izraelskom napadu na izbeglički kamp Šati, severozapadno od grada Gaze.

Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Ismail Hanije

06.07 Kipar uskoro nastavlja dostavljanje humanitarne pomoći Gazi brodovima

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis izjavio je da će se uskoro nastaviti dostavljanje humanitarne pomoći brodovima iz Kipra u Ukrajinu.

"Mi smo u komunikaciji sa zemljama s kojima smo sarađivali od početka, tako da će uskoro biti nastavljena humanitarna pomoć sa Kipra posle kompletiranja projekta SAD u Gazi", rekao je

Hristodulidis, misleći na izgradnju američkog pristaništa na obali Gaze na Sredozemnom moru.
SAD su najavile da će radovi na doku trajati do 1. maja, čime će biti omogućeno dostavljanje pomoći koja će biti pregledana na Kipru, uz nadgledanje Izraela, piše Rojters.

Komentari (0)

Svet