Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Vođa Hamasa potvrdio da su njegova tri sina ubijena u izraelskom napadu na Gazu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2024

-

07:44

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Vođa Hamasa potvrdio da su njegova tri sina ubijena u izraelskom napadu na Gazu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Vođa Hamasa potvrdio da su njegova tri sina ubijena u izraelskom napadu na Gazu - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Mohammed Dahman, Hatem Ali, Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 187 dana. Hamas je saopštio da predlog Izraela, koji je dobio od posrednika Katara i Egipćana, ne ispunjava nijedan od zahteva te palestinske grupe. Međutim, Hamas navodi da će proučiti predlog, koji je opisan kao "nepopustljiv", i dostaviti svoj odgovor posrednicima. Predlog podrazumeva prekid borbe na šest nedelja kako bi se olakšala razmena talaca koje Hamas drži za palestinske zatvorenike u Izraelu. U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je određen datum za invaziju na Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze, ne precizirajući kada. Mnoge zapadne zemlje, uključujući SAD, izrazile su snažno protivljenje zbog najavljene kopnene intervencije jer će svaki napad na Rafu verovatno izazvati mnogo civilnih žrtava i pogoršati humanitarnu krizu širom Gaze.

Ključni događaji:

  • Nemačka odgovorila na tužbu za pomaganje genocida u Gazi
  • Izrael sprema 40.000 šatora za raseljavanje Palestinaca iz Rafe
  • Saliven apelovao na Katar da traži odgovor Hamasa o taocima
  • Zahtev Amnesti internešenela Izraelu da preda telo palestinskog  zatvorenika
  • Izraelska vojska napustila Kan Junis, priprema se za ofanzivu na Rafu
  • Teheran saopštio da izraelsko prisustvo u UAE predstavlja pretnju

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.19 Erdogan i Fidan izrazili saučešće lideru Hamasa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je saučešće predsedniku Političkog biroa Hamasa Ismailu Hanijeu zbog smrti njegova tri sina i troje unučadi u izraelskom napadu.

Erdogan je tokom telefonskog razgovora poručio da će "Izrael definitivno odgovarati pred zakonom za zločine protiv čovečnosti koje je počinio", navodi se u saopštenju iz Kabineta turskog predsednika, prenosi TRT Haber.

Saučešće lideru palestinske militantne grupe izrazio je i ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

17.38 Francuska ne planira da uvede sankcije Izraelu

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je danas da ne postoji plan Francuske da uvede sankcije Izraelu da bi ga naterao da dopusti Palestincima veći pristup humanitarnoj pomoći.

"Ne postoji plan u ovom trenutku za opšte sankcije protiv Izraela", izjavio je Sežurne i dodao da će Francusk nastaviti da uvodi sankcije pojedincima koji su povezani sa "prekomernim nasiljem" Izraelaca u Pojasu Gaze.

Ovaj komentar je usledio posle njegove jučerašnje izjave da su sankcije opcija za vršenje pritiska nad Izraelom, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Tsafrir Abayov

 

17.13 Vođa Hamasa potvrdio da su njegova tri sina ubijena u izraelskom napadu na Gazu

Vođa Hamasa Ismail Hanije saopštio je danas da su trojica njegovih sinova ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu. On je za Al Džaziru naveo da su ubijeni njegovi sinovi Hazem, Amir i Mohamed, kao i trojica njegovih unuka.

"Krvlju mučenika i bolom povređenih stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju", poručio je Hanije.

Članovi porodice vođe Hamasa stradali su u današnjem izraelskom napadu na izbeglički kamp Šati, severozapadno od grada Gaze.

16.51 Kipar najavio nastavak isporuka humanitarne pomoći Gazi

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis izjavio je danas da će se uskoro nastaviti dostavljanje humanitarne pomoći brodovima iz Kipra u Ukrajinu.

"Mi smo u komunikaciji sa zemljama s kojima smo sarađivali od početka, tako da će uskoro biti nastavljena humanitarna pomoć sa Kipra posle kompletiranja projekta SAD u Gazi", rekao je

Hristodulidis, misleći na izgradnju američkog pristaništa na obali Gaze na Sredozemnom moru.
SAD su najavile da će radovi na doku trajati do 1. maja, čime će biti omogućeno dostavljanje pomoći koja će biti pregledana na Kipru, uz nadgledanje Izraela, piše Rojters.

16.00 CNN: Hamas ne drži dovoljno talaca kako bi se postigao dogovor o prekidu vatre

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas saopštili su da grupa nije u stanju da identifikuje i pronađe 40 izraelskih talaca za koje Izrael tvrdi da ih grupa drži u Pojasu Gaze. Izraelski pregovarači postavili su prethodno uslov da ako Hamas oslobodi 40 talaca, Izrael će pustiti na slobodu više stotina Palestinaca koje drži u zatvorima, prenosi Si-En-En (CNN).

Međutim, predstavnici Hamasa su posrednicima u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca, među kojima su i predstavnici Katara i Egipta, saopštili da ne drže dovoljno talaca za takvu razmenu. Neimenovani izraelski zvaničnici tvrde da je nemogućnost Hamasa da saopšti koji taoci će biti pušteni na slobodu i dalje najveća prepreka nastavku pregovora. Kao naknadni zahtev, Izrael je zatražio da Hamas pusti na slobodu mlađe muškarce među taocima, uključujući vojnike.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

Tokom višemesečnih pregovora od poslednjeg prekida vatre, Izrael je više puta tražio spisak talaca i Hamasove uslove, navodi američka medijska kuća. Hamas je tvrdio da je potreban prekid vatre kako bi se locirali i prikupili taoci. Veruje se da su većina, od skoro 100 talaca koji su ostali živi, muškarci pripadnici izraelske vojske ili vojnici rezervisti.

Očekuje se da će Hamas pokušati da ih iskoristi u kasnijim fazama kako bi pokušao da pregovara o značajnijim ustupcima, uključujući više zatvorenika na visokom položaju i trajni prekid rata.

15.48 Hamnei: Izrael mora biti kažnjen i biće kažnjen zbog napada u Damasku

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, predvodio je danas bajram-namaz u Teheranu, nakon čega je održao i govor u kojem je rekao da je Izrael napravio grešku time što je napao iransku diplomatsku misiju u Siriji, ističući da "zli režim" treba da bude kažnjen za ono što je učinio, i da će tako i biti.

"Konzulati i ambasade bilo koje zemlje smatraju se tlom te zemlje. Kad napadnu naš konzulat, to znači da su napali naše tlo", rekao je Hamnei tokom govora, koji je prenošen na njegovom nalogu na mreži Iks.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

On je osudio Izrael zbog napada na Pojas Gaze koji je trajao, i čak, prema njegovim rečima, bio pojačan tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

14.29 Izrael će pristati da se 150.000 ljudi vrati na sever Gaze ako se sklopi dogovor

Izrael je na pregovorima o prekidu vatre u Gazi u Egiptu pristao na ustupke oko povratka Palestinaca na sever enklave, ali veruje da islamistička grupa Hamas ne želi da postigne dogovor, izjavili su danas izraelski zvaničnici.

Dvojica zvaničnika upućena u situaciju navela su da će na odnovu predloga SAD za primirje, Izrael pristati na povratak 150.000 Palestinaca na severu Gaze bez bezbednosnih provera, preneo je Rojters. Zauzvrat, rekli su oni, Hamas će morati da preda spisak žena, starijih i bolesnih talaca koje još drže u životu.
 

09.09 Kac: Ako Iran napadne Izrael sa svoje teritorije odgovorićemo istom merom

Napad Irana na Izrael sa sopstvene teritorije izazvao bi izraelski odgovor istom merom, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

"Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran", napisao je Kac na društvenoj mreži X na hebrejskom i persijskom, označavajući iranskog vrhovnog vođu Alija Hamneija, prenosi Rojters. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je danas da Izrael "mora biti kažnjen" i da će "biti kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran krivi Tel Aviv.

07.20 Bajden: Pristup Netanjahua ratu u Gazi je pogrešan

Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanjahua ratu u Gazi je "pogrešan", saopštio je američki predsednik Džo Bajden.

"Mislim da je ono što radi pogrešno. Ne slažem se s njegovim pristupom," rekao je Bajden u intervjuu za "Univision", američku TV mrežu na španskom jeziku koji je emitovan u utorak.

On je apelovao na izraelske vlasti da "samo pozovu" na prekid vatre u trajanju od šest do osam nedelja, i da omoguće potpuni pristup humanitarnoj pomoći koja je namenjena stanovništvu u ratom pogođenoj Gazi.

Tanjug/AP/Kayla Wolf

 

07.10 Vafa: Ubijeno najmanje 14 Palestinaca u vazdušnom napadu na izbeglički kamp

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazušnom napadu na izbeglički kamp Al-Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, objavila je u utorak veče palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelski ratni avioni gađali su stambenu zgradu u kampu uoči praznika Ramazanskog bajrama, koji označava kraj meseca Ramazana, prenela je palestinska agencija. U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.360 Palestinaca, a ranjene su 75.993 osobe, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

07.03 Saliven apelovao na Katar da traži odgovor Hamasa o taocima

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da je razgovarao sa premijerom Katara Muhamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom al Tanijem i da je apelovao na njega da obezbedi odgovor od palestinskog Hamasa na najnoviji dogovor o taocima koji je predložen prethodnog vikenda.

Saliven je, takođe, pozdravio povlačenje izraelske vojske iz Kan Junisa što, kako je naveo, "stvara veći prostor za protok humanitarne pomoći po Pojasu Gaze u ključnom trenutku, kada se tamo odvija prava humanitarna kriza", preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.49 Zahtev Amnesti internešenela Izraelu da preda telo palestinskog  zatvorenika

Organizacija Amnesti internešenel uputila je javni zahtev Izraelu da bez odlaganja preda telo Palestinca Valida Dake, koji je umro u ponedeljak nakon duge borbe sa malignom bolešću tokom izdržavanja zatvorske kazne.

"Tužno je što je Valid Daka umro u izraelskom zatvoru uprkos brojnim apelima da se nakon što mu je dijagnostikovan rak koštane srži hitno pusti na slobodu iz humanitarnih razloga. Izraelske vlasti sada moraju bez odlaganja da vrate telo Valida Dake porodici da ga na miran i dostojanstven način sahrani i oplakuje njegovu smrt bez zastrašivanja", izjavila je Erika Gevara-Rosas, rukovodilac u Amnesti internešenel, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je objavilo na društvenim medijima da "Amnesti internešenal ima uznemirujuću opsesiju veličanja sadističkog ubice".

06.37 Nemačka odgovorila na tužbu za pomaganje genocida u Gazi

Nemačka je negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, odgovarajući na tužbu Nikaragve Međunarodnog suda pravde (MSP).

''Nemačka čini sve što je u njenoj moći da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu, i najveći je pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima'', izjavila je pravna savetnica nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen, prenosi Reuters.

Ona je istakla da je bezbednost Izraela prioritet za Nemačku, zbog istorijskih okolnosti i nacističke prošlosti Nemačke.

06.09 Izrael sprema 40.000 šatora za raseljavanje Palestinaca iz Rafe

Izrael će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca koje će raseliti iz grada Rafa u Pojasu Gaze uoči kopnene ofanzive na taj grad.

U gradu Rafa sada živi više od milion ljudi, uglavnom raseljenih Palestinaca koji su pobegli iz drugih područja Pojasa Gaze od napada izraelske vojske, od kojih su većina žene i deca, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska tvrdi da se u tom gradu kriju četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas, dodajući da bez kopnene ofanzive neće biti moguće ''postići ciljeve usvojene na početku rata''.

Vojska tvrdi i da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra.

SAD i druge zemlje protive se kopnenoj invaziji Izraela na grad Rafa.

 

 

 

Komentari (0)

Svet