Evropa

UN kritikuje Sunakov plan deportacije tražilaca azila u Ruandu: "Novi zakon je kršenje Konvencije o izbeglicama"

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

13:10

UN kritikuje Sunakov plan deportacije tražilaca azila u Ruandu: "Novi zakon je kršenje Konvencije o izbeglicama"
UN kritikuje Sunakov plan deportacije tražilaca azila u Ruandu: "Novi zakon je kršenje Konvencije o izbeglicama" - Copyright Tanjug/AP/Benjamin Cremel

veličina teksta

Aa Aa

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi i visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk pozvali su danas Veliku Britaniju da preispita svoj plan za prebacivanje tražilaca azila u Ruandu, upozoravajući da bi taj potez imao štetan uticaj na zaštitu ljudskih prava i izbeglice.

Grandi i Tirk su u zajedničkoj izjavi pozvali Britaniju da umesto toga preduzme praktične mere za rešavanje neregularnih tokova migranata i izbeglica, prenosi  Rojters.

"Novi zakon označava odstupanje od duge tradicije Velike Britanije u pružanju utočišta onima kojima je potrebno, što je kršenje Konvencije o izbeglicama", izjavio je Grandi.

Tirk, koji je ranije kritikovao plan, rekao je da zakon "ozbiljno ometa vladavinu zakona u Britaniji i postavlja opasan presedan na globalnom nivou".

Britanski premijer Riši Sunak obećao je juče da će početi da šalje tražioce azila u Ruandu u roku od 10 do 12 nedelja, pošto je gornji dom parlamenta usvojio zakon čije je usvajanje bilo odloženo više nedelja zbog pokušaja da se plan promeni.

I druge evropske zemlje razmatraju usvajanje oštrih mera da bi zaustavile ilegalne migracije, pa tako Italija planira da izgradi prihvatne kampove u Albaniji za hiljade migranata koji stižu morem, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa