Evropa

Ruski nacrt zakona pooštrava kontrolu migranata: Predviđeno je i kreiranje digitalnog profila stranaca

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2024

-

15:56

Ruski nacrt zakona pooštrava kontrolu migranata: Predviđeno je i kreiranje digitalnog profila stranaca
Ruski nacrt zakona pooštrava kontrolu migranata: Predviđeno je i kreiranje digitalnog profila stranaca - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova završilo je rad na nacrtu zakona koji pooštrava državnu kontrolu u oblasti migracija i dostavilo ga ruskoj vladi, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk.

Ona je na svom Telegramu napisala da je ruski MUP 29. marta dostavio vladi Ruske Federacije nacrt zakona o uslovima ulaska i izlaska iz Ruske Federacije stranih državljana i lica bez državljanstva, kao i o uslovima njihovog boravka na teritoriji Ruske Federacije.

"On predviđa proširenje zakonskih osnova za korišćenje savremenih sredstava i metoda kontrole ulaska i boravka stranih državljana u Ruskoj Federaciji", napisala je Volkova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, ovim zakonom se uspostavlja pravni osnov za uvođenje biometrijske lične identifikacije pri ulasku u Rusiju, smanjenje perioda privremenog boravka stranaca na 90 dana u kalendarskoj godini, kao i kreiranje digitalnog profila stranca.

Ranije su stranci mogli privremeno da borave u Ruskoj Federaciji 90 dana u periodu od šest meseci.

Pored toga, biće uveden režim kontrolisanog boravka za pojedine kategorije stranaca i pojačaće se kontrola poslodavaca koji privlače stranu radnu snagu.

Biće uvedena vansudska ograničenja ilegalnih migranata, kao i zabrane državnih organa prema organizacijama, fizičkim i pravnim licima da pružaju bilo kakve usluge prekršiocima zakona o migracijama, saopštila je Volkova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa