Evropa

"Kao na Marsu": Kako je došlo do nesvakidašnjeg meteorološkog fenomena i "apokaliptičnih" prizora u Grčkoj (VIDEO)

Komentari

Autor: Kathimerini

24/04/2024

-

09:50

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Oblaci prašine koje je vetar doneo iz Sahare prekrili su Atinu i južne delove Grčke, a očekuje se da će se razvedriti u toku dana kako se vetrovi budu smenjivali i pomerali prašinu ka istoku, uz pad temperature, prenose danas grčki mediji.

Meteorolozi objašnjavaju da je za ovaj poseban fenomen, zbog kojeg Grci kažu da je Atina izgledala "kao na Marsu", zaslužna afrička prašina i skup posebnih klimatskih uslova koji su vladali nad Atikom. Južni vetrovi koji su nosili afričku prašinu susreli su se sa hladnijim strujama sa severa, zbog čega se prašina sa toplim vazduhom podigla na veće visine, do dva kilometra i tu se zadržala. Sunčevi zraci su se odbijali od čestice što je rezultiralo ovakvom bojom neba.

profimedia

 

Kako piše "Kathimerini", potpuno paradokaslno, ali tokom jučerašnjeg dana u Atini koncentracije suspendovanih mikročestica (PM10) na nivou kretanja stanovništva nisu bile mnogo visoke, čak su se kretale ispod granice od 50 μg/m3 (mikrograma po kubnom metru).

Talas afričke prašine "potopio" je sinoć i Hanju na Kritu gde su tokom večeri izmerene daleko više koncentracije suspendovanih mikročestica, čak 800 μg/m3. Međutim, postoji mogućnost da će se danas više osetiti prisustvo štetnih čestica u grčkoj prestonici.

profimedia

 

Helensko društvo za plućne bolesti istaklo je u saopštenju da je velika koncentracija čestica prašine uticala na većinu ljudi sa respiratornim problemima zbog pogoršanog kvaliteta vazduha.

"Povećanje čestica u atmosferi može pogoršati respiratorna stanja kao što su astma, bronhitis i alergije. Osobe sa već postojećim respiratornim oboljenjima posebno su ranjive u periodima povećanog nivoa prašine", napominje se u saopštenju Helenskog društva za plućne bolesti koje preporučuje posebnu pažnju stanovnicima urbanih centara i područja sa ionako niskim kvalitetom vazduha.

"Fine čestice prašine mogu prodreti duboko u pluća, pa čak i u krvotok. Za ljude sa stanjima kao što su astma, bronhitis ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), izloženost ovim česticama može pogoršati simptome. Čestice mogu dovesti do zapaljenja, oksidativnog stresa i vazokonstrikcije, što može povećati rizik od srčanog i moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti, posebno kod ranjivih populacija", dodaje se u saopštenju.

profimedia

 

Učestalost i intenzitet fenomena afričke prašine u Grčkoj variraju iz godine u godinu, od sedam do 20 epizoda (prosečno 13 epizoda godišnje), u zavisnosti od atmosferskih uslova i količine prašine koja dolazi iz Sahare, piše "Kathimerini".

Grčka je prethodno bila zahvaćena oblacima prašine iz Sahare krajem marta i početkom marta dok je slična pojava bila u delovima Švajcarske i juga Francuske.

 

Komentari (0)

Evropa