Politika

Kurti se preračunao? Nemačka i Francuska spremaju se da blokiraju članstvo Kosova u SE, tvrdi Knaus, a ZSO je uslov

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Koha/Kosovo Online/Tanjug

04/05/2024

-

22:17

Kurti se preračunao? Nemačka i Francuska spremaju se da blokiraju članstvo Kosova u SE, tvrdi Knaus, a ZSO je uslov
Kurti se preračunao? Nemačka i Francuska spremaju se da blokiraju članstvo Kosova u SE, tvrdi Knaus, a ZSO je uslov - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo, Geert Vanden Wijngaert, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i Francuska spremaju se da blokiraju članstvo Kosova u Savetu Evrope, upozorio je šef Evropske inicijative za stabilnost Džerald Knaus. 

Poznavaoci političkih tema su ovu zabrinutost kvalifikovali kao stvarnu i rekli da bi zvanične pariske i berlinske prepreke mogle da se odnose na uslove za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Koha

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost Džerald Knaus upozorio je u subotu da neke zemlje pokušavaju da blokiraju glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope (SE), koje se očekuje u maju.

Knaus je putem objave na mreži X (Twitter) objavio da su dve zemlje koje se spremaju da deluju protiv preporuke Parlamentarne skupštine da Kosovo ispunjava kriterijume za članstvo u Savetu Evrope Francuska i Nemačka.

"U ovom trenutku, nekoliko vlada članica Saveta Evrope, uključujući Francusku i Nemačku, spremaju se da blokiraju glasanje o prijemu Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku njene Parlamentarne skupštine (APKE) u aprilu", napisao je Knaus.

 

 

Kosovo je dobilo zeleno svetlo za članstvo u Savetu Evrope u Komitetu za politiku i demokratiju, kao i u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije. Poslednji korak biće glasanje na sednici Saveta ministara, koja se očekuje sredinom maja, ukoliko se na dnevni red uvrsti pitanje Kosova.

Vučić najavio borbu do kraja 

Pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su šanse da Kosovo postane član Saveta Evrope i dalje veoma velike, ali da Srbija daje sve od sebe da to spreči.

"Zato što poštujemo evropske uslove, zato što poštujemo sve ono što smo sa Evropljanima i Amerikancima dogovorili, za razliku od njih. Zato što je prva sekvenca u provođenju bilo kakvih dogovora, bilo formiranje Zajednice srpskih opština. Onda, posle nekih čudnih poseta Atini i čudnih razgovora, dolazi do izmene tih uslova", rekao je Vučić u obraćanju naciji iz Predsedništva Srbije.

On je dodao je da se vodi sveobuhvatna kampanja neistina i fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i istovremeno sprovođenja različitih zavereničkih teorija o srpskoj krivici i krivici srpskog rukovodstva.

"Zanimljivo je da evropske inicijative za stabilnost koje vodi Knaus, a kojem u medijskom smislu i ne samo u medijskom smislu mnogo pomaže i Mihajl Martens, služe da naprave dimnu zavesu neistine o tome šta se krije iza svega oko SE i koji pokušavaju da kažu da je Srbija u stvari kriva, zašto Priština ne može da formira ZSO. To je već lakrdijaški deo, da budem sasvim iskren", naveo je Vučić. 

Naglasio da je tzv. Kosovu potreban glas 31 zemlje članice, a da trenutno imaju podršku između 29 i 33 članice.

"Dakle stvari su na ivici. Mi se borimo, velike sile se bore protiv nas. Nastavićemo da se borimo. Ja sam i danas imao mnogo važnih razgovora po tom pitanju i nastaviću da razgovaram", rekao je je predsednik.

Kosovski eksperti: ZSO je uslov

Basri Muja, ekspert za politička pitanja, za Kohu izražava zabrinutost da bi Francuska i Nemačka mogle biti prepreka za članstvo Kosova.

"Moja očekivanja su da će Francuska i Nemačka biti prepreka za članstvo Kosova, kada tome dodamo nedavne telefonske razgovore koje su predsednik Makron i kancelar Šolc imali sa Kurtijem i usaglašavanje njihovog stava za početak procesa osnivanja Asocijacije. u ovom ili onom obliku, onda mislim da su mogućnosti realne", rekao je on.

 

 

Kao preduslov za put Kosova ka članstvu u Savetu Evrope pominju se konkretni koraci ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. To se ponovilo i premijeru Aljbinu Kurtiju, čak i u telefonskim pozivima koje je primio poslednjih dana, prvo od francuskog predsednika, a potom i od nemačke kancelarke. 

U saopštenju za javnost koje je francusko predsedništvo izdalo povodom telefonskog razgovora, ističe se da je predsednik Emanuel Makron podvukao značaj koji "Francuska pridaje, čak iu kontekstu zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, brzom i nepovratnom napretku u sprovođenje Zajednice većinskih opština Srba od kosovskih vlasti".

Čak je i Vlada Nemačke saopštila da je u telefonskom razgovoru sa premijerom Kurtijem kancelar Olaf Šolc istakao "važnost konkretnih mera za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom od strane kosovskih vlasti, takođe u kontekstu zahteva za prijem Kosova u Savet Evrope".

Vlada Kosova nije komentarisala upozorenja da bi Francuska i Nemačka mogle da postanu prepreka za članstvo.

Kako bi otvorila put za glasanje o članstvu u Parlamentarnoj skupštini KiE, Vlada je sprovela odluku Ustavnog suda o prenosu imovine od 24 hektara manastiru Dečani.

Seljimi: Kurti napravio tragično pogrešne procene, članstvo Kosova u SE neizvesno 

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio je da članstvo Kosova u SE još uvek nije sigurno, zato što je to politički proces u kome se pojavljuju novi uslovi, a premijer Kosova Aljbin Kurti je napravo tragično pogrešne procene i nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje sa ključnim vladama EU, prenosi Kosovo Online.

Komentarišući izjavu predsednika Evropske inicijative za stabilnost Geralda Knausa da se nekoliko država članica Saveta Evrope sprema da blokiraju glasanje za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, Seljimi kaže da to za njega nije iznenađenje, podsećajući da je prijem u SE politički proces koji nije zasnovan na zaslugama, već raznim uslovima.

 

 

"Nijedan proces za nas nije bio zasnovan na zaslugama. Morali smo da ispunimo 100 uslova za viznu liberalizaciju uključujući demarkaciju granice sa Crnom Gorom. U to vreme Kurti je organizovao izuzetno nasilne proteste sa mnogo povređenih ljudi protiv ispunjavanja ovih političkih uslova od strane EU za viznu liberalizaciju”, naveo je Seljimi na platformi X.

On je dodao da se Kosovo i danas suočava “sa istom pesmom", i za to okrivio Kurtija.

"Premijer nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje u vezi sa ključnim vladama EU (pa čak ni osnovno razumevanje sa Kvintom), tako da se suočava sa teškim uslovima - posebno za njega”, naveo je Seljimi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija