Evropa

Micotakis se izvinio grčkom narodu i najavio paket pomoći od 500 miliona evra za Eviju i Atiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, prevela Tara Tomović

09/08/2021

-

19:19

Micotakis se izvinio grčkom narodu i najavio paket pomoći od 500 miliona evra za Eviju i Atiku
Micotakis se izvinio grčkom narodu i najavio paket pomoći od 500 miliona evra za Eviju i Atiku - Copyright screenshot/youtube/Ελληνική Κυβέρνηση

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis objavio je paket finansijske pomoći od 500 miliona evra za pogođene požarima u Atiki i Eviji i najavio ponovno pošumljavanje ovih oblasti.

Osim toga, Micotakis se zahvalio na međunarodnoj podršci i solidarnosti zemalja koje su poslale pomoć.

Ipak, on je zatražio izvinjenje od grčkog naroda ukoliko je vlada pokazala bilo kakvu slabost, ali istakao da je ovo samo još jedan dokaz klimatskih promena u kojima je priroda jača od čoveka.

Njegovo večerašnje obraćanje vam prenosimo u celosti:

Poslednji dani su bili najteži za našu zemlju u poslednjih nekoliko decenija. Davali smo, a i dalje dajemo, sve od sebe u ovoj borbi. Međutim, suočavamo se sa prirodnom katastrofom neverovatnih razmera: za samo nekoliko dana izbilo je 586 požara u svim delovima Grčke. Vatrene stihije je, zbog očigledne vrućine i višemesečne suše, sada veoma teško ugasiti.

Mnoge zemlje nam već pomažu sa resursima i osobljem. Zahvaljujemo im se na solidarnosti.

Međutim, iznad svega sam najzahvalniji onima koji se bore na terenu sa prirodnim fenomenom koji često nadmašuje njihovu snagu. Pa ipak, oni ne odustaju. Na njihovim čađavim licima vidimo Grčku koja se opire i insistira da ide dalje, dok talas podrške i uzajamne pomoći, koji se širi čitavom teritorijom ukazuje na odluku ovog naroda da brzo obnovi ono što je izgorelo.

Činjenica da su ljudi spaseni, uz potpune planove evakuacije pripisuje se profesionalizmu Civilne zaštite, postupanju policije i obalske straže. Isto važi i za obranu mnogih naselja koja nisu spaljena zahvaljujući samopožrtvovanju vatrogasaca i dobrovoljaca, i naravno naših pilota i Oružanih snaga. U roku od 24 sata izvršene su 62 organizovane evakuacije stanovnika u 141 području.

Obim katastrofe, posebno na Eviji i Atiki, zamračio je srca svih nas. I prvo, hoću da se izvinim zbog svih slabosti koje su postojale. Potpuno razumem bol naših sugrađana koji su videli da im kuće ili imovina gore; uznemirenost onih koji su morali što pre da odu iz svojih domova. Čak i ljutita pitanja onih koji traže, na primer, podršku iz vazduha, a ne znaju da li vatrogasni avion deluje negde drugde ili su uslovi takvi da ne može trenutno da leti.

Na takve reakcije, međutim, ne smemo ostati slepi. Svaki problem će biti identifikovan. Odgovornosti će biti dodeljene kad god i gde god je to potrebno. Prvi problem su trenutno rešenja. Kao što je prvo pitanje bilo i ostalo zaštita ljudskih života. Zato fokus ne sme biti samo na onome što je izgubljeno, već i onome što je sačuvano u takvoj vatrenoj stihiji bez presedana.

Očigledno je da klimatska kriza sada kuca na vrata cele planete, sa požarima koji traju nedeljama. Ovo je razlog, ali ne i izgovor ili alibi. I reći ću jasno: možda smo učinili ono što je ljudski moguće, ali u mnogim slučajevima to nije bilo dovoljno u neravnopravnoj borbi sa prirodom. Isto tako, reći ću da ćemo biti pored onih koji su pogođeni vatrom - kao i pre, nakon poplava u Tesaliji ili velikog zemljotresa na Samosu.

Dugujemo sebi da stisnemo zube i krenemo dalje. I ranije je zemlja doživljavala katastrofe, ali je ostajala na nogama. Ista stvar će se dogoditi i u ovom slučaju, pretvarajući našu tugu u snagu. Tako nastavljamo da se borimo na prvoj liniji fronta, dok se vatreni rat nastavlja. U isto vreme, rane će početi da zarastaju: oni koji su izgubili domove biće obeštećeni, spaljena područja će ponovo biti pošumljena i odmah će biti pokrenuta neophodna odbrana od poplava.

screenshot/youtube/Ελληνική Κυβέρνηση

 

Već smo obezbedili značajna sredstva iz Fonda za oporavak za pošumljavanje, pre svega na Eviji i Atiki. Danas sam odobrio dodatni budžet od 500 miliona evra posebno za ove oblasti. A ako bude potrebno, biće i dodatne evropske pomoći. Naša opklada mora da bude da ćemo postaviti standarde za novi početak i ponovno pokretanje ovih oblasti, a uveren sam da će institucije, preduzeća i, pre svega, civilno društvo odgovoriti.

Tamo ćemo zasaditi pravo drveće koristeći najsavremenije znanje. Uz pomoć prirode naše šume će ponovo roditi, a privreda se vratiti u vreme pre plamena.

Šteta je već počela da se evidentira. Birokratija će biti skenirana, a prve naknade biće isplaćene odmah, jednostavnom prijavom svake zainteresovane strane putem elektronske platforme.

Počećemo i sa Programom civilne zaštite vrednim 1,8 milijardi evra koji će za cilj prvenstveno imati prevenciju. Čitav plan obnove nadziraće Kancelarija premijera. Na Eviji, ustvari, obećavam da će postojati ciljani program obnove i razvoja ostrva. Sutra ću na Veću ministara dati posebne najave. I narednih dana ću lično odgovarati na svako pitanje. Nadam se da će sutra doći do međustranačkog konsenzusa, jer ako današnjica stanovnika pripada vladi, odgovornost za sutra pripada svima nama.

Da završim sa nečim što je lično. Kao premijer sam, tokom ovih 25 meseci upravljao mnogim krizama: od napada na Evrosu do izbijanja pandemije koronavirusa, preko ponovljenih nacionalnih izazova u istočnom Mediteranu do masovne vakcinacije. Sve je to imalo višestruke posledice po ekonomiju i društvo. I sve je u početku izgledalo nepremostivo. Ali, sve smo savladali tvrdoglavošću i jedinstvom. To će se dogoditi i sada, hrabrim odlukama koje će promeniti mnogo toga.

Siguran sam da će nas i ovo iskušenje naučiti nečemu i učiniti boljim. Jer, klimatske promene se ne tiču samo naše, već i sledeće generacije. Lično ću nastaviti da radim ono što sam izabrao od početka: da govorim jezikom istine, da preuzimam odgovornost, da odbijam podele i ujedinim Grke - i da vredno radimo za domovinu kakvu zaslužujemo.

Komentari (0)

Evropa