Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske trupe osvojile dva sela kod Avdijevke i napreduju ka zapadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2024

-

08:36

RAT U UKRAJINI Ruske trupe osvojile dva sela kod Avdijevke i napreduju ka zapadu
RAT U UKRAJINI Ruske trupe osvojile dva sela kod Avdijevke i napreduju ka zapadu - Copyright AP/Alex Babenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 795 dana. Predsednik Ukrajine Zelenski ponovo je apelovao na dopremanje PVO sistema Patriot iz savezničkih zemalja jer ruski vazdušni udari postaju sve intenzivniji. Zelenski je izjavio da je ruski napad na energetski sektor Ukrajine sa 34 rakete različitih vrsta ciljao gasne objekte važne za snabdevanje Evropske unije i da je tako ugrožena i energetska bezbednost EU. "Ukrajini je potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot, to je minimum", rekao je Zelenski svojim evropskim partnerima. Ne bi trebalo očekivati bilo kakav prekid vatre ni za praznik Vaskrsa, jer Ruska pravoslavna crkva smatra da je "besmisleno" obraćanje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, zato što ni raniji apel nije naišao na poštovanje od strane ukrajinskih vlasti".

Ključni događaji:

  • MO Rusije: PVO oborila 17 ukrajinskih dronova

  • Zelenski: Ruski napad ciljao gasne objekte važne za snabdevanje EU
  • Ruska pravoslavna crkva neće pozvati na uskršnje primirje sa Ukrajinom
  • Zelenski: Ukrajini potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot
  • Zaharova: Rusija pažjlivo prati sve manevre NATO koji su deo hibridnog rata

        Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                           Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

23.41 Kijev: Dve ruske dizel lokomotive izgorele u Orenburgu i Vladikavkazu

Dve ruske dizel lokomotive izgorele su u Orenburgu i Vladikavkazu nakon što su ih u dva odvojena incidenta zapalila nepoznata lica, saopštila je Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine (DIU). 

Ukrajinska služb navodi da su nepoznata lica danas zapalila dizel lokomotivu 2TE10M u gradu Orenburgu u Orenburškoj oblasti u Rusiji, a da se sličan incident dogodio dva dana ranije u glavnom gradu Severne Osetije, Vladikavkazu, kada je tokom noći izgorela lokomotiva CHME-3.

DIU ocenjuje da uništavanje voznog parka ruske železnice smanjuje vojne logističke mogućnosti Rusije, prenela je Ukrajinska pravda

18.01 Ruske trupe osvojile dva sela kod Avdijevke

Ruske trupe napredovale su u blizini ukrajinskog grada Avdijevke i zauzele dva sela, ali ukrajinski bezbednosni zvaničnici su rekli da iako je situacija na istoku zemlje "veoma teška"", da "nije kritična ili katastrofalna".

Ruske jedinice proširile su uski koridor oko seoskog naselja Očeretine, osvojenog pre nedelju dana. Pregazili su susedne zaseoke Solovjovo i Novokalinovo i progurali se prema zapadu, prenosi Guardian.

Istočna komanda Ukrajine saopštila je da su njene snage kontrolisale dve trećine Očeretina, gde su se vodile žestoke borbe.

AP Photo/Libkos

 

Rusija je zauzela Avdijevku u februaru nakon što su se ukrajinske trupe povukle. Moskovske snage od tada idu napred. Severozapadno od Avdijevke, ruske borbene jedinice su došle na oko 30 kilometara od grada Pokrovska, ukrajinskog vojnog čvorišta. Dalje na severu, oni napadaju grad Časov Jar, u blizini Bahmuta, koristeći "klizeće bombe" kako bi gađali ukrajinske položaje.

16.14 Sirski: Situacija na frontu pogoršana, preraspoređujemo se na tri pravca

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je danas, nakon što je Moskva saopštila da je preuzela kontrolu nad selom Novobahmutovka u Donjeckoj oblasti, da se situacija na terenu pogoršala i da njegove trupe zauzimaju nove pozicije na najmanje tri linije fronta.

On je na svom Telegram kanalu naveo da ruske snage aktivno napadaju duž cele linije fronta, a da su ukrajinske jedinice prešle na nove linije zapadno od Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke.

Dodao je da ruska strana sa četiri brigade pokušava da razvije ofanzivu zapadno od Avdejevke i Marinke, probijajući se do Pokrovska i Kurahova, prenosi Unian.

14.20 Rusija zapretila Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju zaplene imovine

Rusija je zapretila danas Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju da zamrznuta ruska imovina bude zaplenjena. Kako su naveli, Zapad u tom slučaju čekaju "beskonačni" pravni izazovi i recipročne mere Rusije, javlja Rojters, podsećajući da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio nedavno zakon koji dopušta administraciji da zapleni rusku imovinu u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu.

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da Rusija nikada neče ustupiti teritorije zauzete u Ukrajini u zamenu za vraćanje zamrznute imovine.

13.30 Ruska vojska preuzela kontrolu nad Novobahmutovkom

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Novobahmutovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koje je bilo ključna tačka u borbi proteklih dana, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da su kontrolu nad tim selom preuzele jedinice trupa "Centar", prenose RIA Novosti.

Novobakhmutovka se nalazi severozapadno od Avdejevke, na istoku Ukrajine, a, kako navodi agencija, preuzimanjem kontrole nad tim selom otvara se mogućnost da ruske snage opkole ukrajinske snage koje brane selo Berdiči.

12.13 Ruske vlasti: Tri osobe ubijene u ukrajinskom granatiranju

Dvoje ljudi je ubijeno u ukrajinskom granatiranju grada Pologi, u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Rusije, saopštio je na Telegramu Oleg Meljničenko, guverner ruske oblasti Penza. Vlasti dela ukrajinske Donjecke oblasti pod kontrolom Rusije saopštile su da je jedna osoba poginula u ukrajinskom granatiranju sela Aleksandrivka, javlja Rojters.

08.32 MO Rusije: PVO oborila 17 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom noći 17 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske, Kurske, Belgorodske i Kaluške oblasti, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. U saopštenju se precizira da su dežurni sistemi PVO "uništili i presreli" devet dronova iznad Brjanske oblasti, tri iznad teritorije Kurske oblasti, dva nad Belgorodskom i tri nad Kaluškom oblasti, prenosi RIA Novosti.

Tanjug/AP Photo/Vadim Belikov

 

06.50 Zelenski: Ukrajini potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot

Ukrajinski presednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je Ukrajini potrebno najmanje sedam PVO sistema Patriot i pozvao ukrajinske partnere da ne gube vreme kako bi se Rusiji uputio "odlučan signal".

"Naravno, zahvaljujem svim partnerima koji su nam već pomogli slanjem PVO sistema od kojih je svaki neophodan za zaštitu ljudskih života. Važno je da svi novi dogovori sa partnerima za jačanje naše PVO, koji već postoje, funkcionišu što brže.

Ukrajini je potrebno sedam sistema PVO, to je minimum", rekao je Zelenski

06.40 Zelenski: Ruski napad ciljao gasne objekte važne za snabdevanje EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je jučerašnji ruski napad na energetski sektor Ukrajine sa 34 rakete različitih vrsta ciljao gasne objekte važne za snabdevanje Evropske unije.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

On je dodao da su posebno ciljani gasni objekti koji su "ključni za sigurnu dostavu Evropskoj uniji".

06.30 Ukrajinska vojska: Ne krijemo tenkove Abrams, ali ne otkrivamo ni njihovu lokaciju

Ukrajinska vojska neće skrivati američke tenkove Abrams, ali neće javno komentarisati kretanje svojih snaga, saopštila je 47. zasebna mehanizovana brigada, koja ima ova vozila u upotrebi.

''Sigurno nećemo sakriti tenkove Abrams. Ali zašto i kuda se kreću ukrajinske oružane snage nije nešto što ćemo javno komentarisati“, navodi se u poruci brigade na Telegram kanalu.

06.15 Zaharova: Rusija pažjlivo prati sve manevre NATO koji su deo hibridnog rata

Rusija pažljivo prati sve manevre NATO, jer su retorika alijanse i obuka trupa deo njenog hibridnog rata protiv Rusije, izjavila je juče portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Ona je ocenila da je "lavovski deo ratnih igara alijanse osmišljen upravo kao scenariji konfrontacije sa Rusijom" i podsetila da je i komandant kopnenih snaga NATO, američki general Deril Vilijams, primetio da Moskva pomno prati vojne manevre severnoatlantske alijanse, prenosi TASS.

06.10 Ruska pravoslavna crkva neće pozvati na uskršnje primirje sa Ukrajinom

Ruska pravoslavna crkva više ne pokušava da poziva Ukrajinu na prekid vatre, uključujući i tokom uskršnjeg perioda budući da ukrajinske vlasti to ne cene, rekao je juče potpredsednik Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima RPC Vahtang Kipšidze.

Tanjug/AP/Yegor Aleyev/TASS

 

"Ruska pravoslavna crkva je već pozvala na božićno primirje početkom 2023. godine kada je Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao na prekid vatre tokom božićnih bogosluženja, ali taj poduhvat nije naišao na poštovanje od strane ukrajinskih vlasti", istakao je Kipšidze.

On je dodao da RPC od tada nije pokušavala ništa slično, jer su, kako tvrdi, takve inicijative "besmislene", prenosi TASS.

Komentari (0)

Evropa