Aktuelno iz kulture

Poznati svi finalisti Pesme Evrovizije: Predstavnice Izraela i Grčke prošle dalje

Komentari

Autor: Euronews Srbije

09/05/2024

-

23:16

Poznati svi finalisti Pesme Evrovizije: Predstavnice Izraela i Grčke prošle dalje
Poznati svi finalisti Pesme Evrovizije: Predstavnice Izraela i Grčke prošle dalje - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

U drugom polufinalu "Pesme Evrovizije" večeras je izabrano još deset zemalja koje će se naći u finalu u subotu 11. maja u švedskom gradu Malmeu.

Zahvaljujući glasovima gledalaca, nakon nastupa u Malme areni od 16 takmičara u finale su prošli Letonija, Austrija, Holandija, Norveška, Izrael, Grčka, Estonija, Švajcarska, Gruzija i Jermenija.

Bez plasmana u finale ostali su takmičari iz Albanije, Češke, San Marina, Belgije, Malte i Danske.

Tokom večerašnjeg revijalnog dela nastupili su tri evrovizijske pobednice – Šarlot Pereli (Švedska 1999), Sertab Erener (Turska 2003) i Elena Paparizu (Grčka 2005), kao i grupa "Herreys" koja je 1984. godine Švedskoj donela drugu evrovizijsku pobedu. 

Najiščekivaniji nastup, usled propalestinskih protesta i zvižduka posetilaca upućenih na probi, bio je Izraelke Eden Golan, koja je sigurno izvela pesmu "Hurricane", iako se moglo čuti da podrška u dvorani nije bila zdušna.

Megara iz San Marina ponudila je tehno pank pesmu "11:11" u stilizaciji manga stripa, dok je Švajcarac Nemo oduševio izvodeći "The Code" dok se vrteo u ružičastoj bundici i suknjici na kružnom podijumu.

Dašak skandinavskog metala doneli su norveški Gate sa "Ulveham", a Holanđanin Just Klajn je pesmu "Europapa" završio dirljivom posvetom preminulom ocu i porukom o svetu bez granica.

Iz prvog polufinala održanog u utorak u finale su se plasirali predstavnica Srbije Teya Dora sa pesmom "Ramonda", kao i hrvatski muzičar Bejbi Lazanja i slovenačka pop pevčica Raiven.

Tada su se plasirali i Portugal, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Irska i Luksemburg, a direktno u finale idu domaćin Švedska i "velika petorka" - Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura