Evropa

Italijanska policija uhapsila 10 Pakistanaca zbog eksploatacije stranih radnika

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

20:01

Italijanska policija uhapsila 10 Pakistanaca zbog eksploatacije stranih radnika
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Desetoro pakistanskih državljana uhapšeno je u Livoru, u italijanskoj regiji Toskana, zbog sumnje da su eksploatisali 67 stranih radnika.

Radnicima, koji su državljani Pakistana i Bangladeša, nije obezbeđen ugovor o radu za berbu maslina i održavanju vinograda u provincijama Livorno i Groseto.

Prema saopštenju karabinjera i okružnog tužilaštva, oni su radili više od 10 sati dnevno bez pauze za daleko manje od zakonski propisanih 10,56 evra po satu. Utvrđeno je da je radnicima plaćeno između tri i devet evra, a nekima je satnica iznosila manje od jednog evra, prenosi Ansa.

U saopštenju je takođe navedeno da su prekršena pravila o bezbednosti na radu i higijeni.

Tokom akcije izvršena je i odluka o preventivnoj zapleni 45.000 evra dobiti ''koju je Nacionalni institut za socijalno osiguranje utvrdio zbog neplaćanja doprinosa za socijalno osiguranje“. 

Šestorica uhapšenih su bili vlasnici preduzeća, a četvorica muškaraca su se bavila regrutacijom eksploatisanih radnika.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Frančesko Lolobriđida zahvalio se karabinjerima i pravosuđu Livorna i poručio da u Italiji nema mesta za one koji ne poštuju pravila. Istakao je da je borba protiv eksploatacije radnika prioritet vlade premijerke Đorđe Meloni.

 

Komentari (0)

Evropa