Evropa

Uhapšeno 45 demonstranata na prvomajskim protestima širom Francuske: Sindikati upozoravaju na štrajk tokom OI

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2024

-

10:40

Uhapšeno 45 demonstranata na prvomajskim protestima širom Francuske: Sindikati upozoravaju na štrajk tokom OI
Uhapšeno 45 demonstranata na prvomajskim protestima širom Francuske: Sindikati upozoravaju na štrajk tokom OI - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200.000 ljudi demonstriralo je u sredu širom Francuske povodom obeležavanja 1. maja, zahtevajući veće plate, mir u Gazi i jaču bezbednost u Evropi, saopštila je Generalna konfederacija rada (CGT), dok je policija navela da je uhapšeno 45 ljudi.

Policija je procenila da je na demonstracijama bilo oko 120.000 ljudi, navodi televizija BFM.

Propalestinske grupe i antiolimpijski aktivisti pridružili su se mitingu, uzvikujući slogane podrške ljudima u Gazi.

Grupa demonstranata zapalila je improvizovane olimpijske prstenove kako bi pokazala nezadovoljstvo Letnjim igrama koje počinju za manje od tri meseca.

Francuski sindikati upozorili su na štrajk tokom Olimpijskih igara ako Vlada ne isplati adekvatne naknade ljudima koji su primorani da rade tokom letnjih odmora.

Sindikati su izbrojali 50.000 demonstranata u Parizu, dok se u policijskom štabu navodi da ih je bilo 18.000, prenosi Frans 24.

Tenzije su izbile na čelu povorke u Parizu, kada su demonstranti počeli da razbijaju izloge i autobusko staralište, a policija upotrebila suzavac, pri čemu je povređena najmanje jedna osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa