Evropa

Pismo šest članica Unije Evropskoj komisiji: Ne zaustavljati deportaciju odbijenih azilanata iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

12:40

Pismo šest članica Unije Evropskoj komisiji: Ne zaustavljati deportaciju odbijenih azilanata iz Avganistana
Migranti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Šest država članica EU poslalo je pismo Evropskoj komisiji u kojem pozivaju da se ne zaustavlja deportacija odbijenih tražilaca azila iz Avganistana, uprkos ofanzivi talibanskih militanata u njihovoj zemlji.


"Zaustavljanje povratka šalje pogrešan signal i verovatno će motivisati još više avganistanskih državljana da napuste svoj dom i krenu put EU", navodi se u pismu datiranom 5. avgusta čije su potpisnice Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Grčka i Nemačka, a u koje je agencija Rojters imala uvid.

"Zbog toga apelujemo na vas i vaše timove u Komisiji da intenzivirate razgovore sa avganistanskom vladom o tome kako se povratak u Avganistan može nastaviti u narednim mesecima", dodaje se u tom pismu.

Evropska komisija je saopštila da je primila pismo i da će blagovremeno odgovoriti.

Očekuje se da će se to pitanje pojaviti na onlajn kriznom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU koji se održava 18. avgusta, a na kojem će se, kako je ranije najavljeno, uglavnom diskutovati o porastu ilegalnih prelazaka granice iz Belorusije u Litvaniju, članicu EU.

Poljska i Letonija su, takođe, primetile povećan priliv imigranata iz Belorusije.

Od 2015. godine, oko 570.000 Avganistanaca zatražilo je azil u EU, navodi se u pismu šest zemalja EU, od čega 44.000 samo u 2020. godini.

Šest članica EU pozvalo je blok da razmotri mogućnost pružanja najbolje podrške izbeglicama u susednim zemljama kroz povećanje saradnje sa zemljama kao što su Avganistan, Pakistan i Iran.

EU očekuje stabilizaciju migrantske situacije u Litvaniji

Evropska unija se nada stabilizaciji migrantske situacije u Litvaniji nakon što je Irak suspendovao letove iz Bagdada za belorusku prestonicu Minsk, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

"Zadovoljni smo što vidimo vrlo konstruktivan stav iračkih partnera i njihovu konstruktivnu reakciju", rekao je novinarima portparol Evropske komisije, a prenosi agencija Rojters.

Portparol EK je, takođe, izrazio nadu da će se situacija stabilizovati kada su u pitanju letovi između Bagdada i Minska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa