Evropa

''Abdiciraj": Protest antimonarhista u Londonu uoči godišnjice krunisanja kralja Čarlsa

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2024

-

21:15

''Abdiciraj": Protest antimonarhista u Londonu uoči godišnjice krunisanja kralja Čarlsa
''Abdiciraj": Protest antimonarhista u Londonu uoči godišnjice krunisanja kralja Čarlsa - Copyright Victoria Jones/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Oko 100 ljudi portestovalo je danas u Londonu protiv monarhije, uoči godišnjice krunisanja kralja Čarlsa III.

Protest je na trgu Trafalgar organizovala grupa Republika, a slični događaji održani su u Edinburgu i Kardifu.

Demonstranti su uzvikivali ''Abdiciraj, abdiciraj“ ispred dva žuta transparenta na kojima je pisalo ''Ukinmo monarhiju“ i ''Promenimo zemlju zauvek“, prenosi Guardian.

Izvršni direktor Republike Grejem Smit rekao je da je grupa donela marionetu ogromnog dinosaurusa kako bi predstavlja anahronizam monarhije.

''Fosilizovani ostaci bi trebalo da budu u muzeju gde možemo da ih pogledamo i onda možemo uživati u životu u modernoj demokratiji“, rekao je on.

Poručio je da monarhija mora da bude ukinuta jer je to ''korumpirana institucija" koju čine ''lenji ljudi'' koji nisu morali da se trude da bi dobili svoje pozicije.

''Želimo ustav i sistem i demokratiju koji proslavljaju naše principe i vrednosti. Ovo neće biti samo pitanje principa, to će promeniti način na koji upravljamo sobom i samim tim promeniće društvo i način na koji sebe vidimo, ne kao subjekte već kao građane'', naglasio je Smit.

On je za Guardian rekao da je prve godine Čarlsove vladavine došlo do porasta interesovanja za ideju ukidanja monarhije.

  ''Ovo nismo mogli da organizujemo pre dve godine. Čarls nije kraljica Elizabeta II. Kraljica je bila monarhija za mnoge ljude”, zaključio je Smit.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa