Evropa

Hiljade studenata na britanskim univerzitetima protestuje protiv rata u Gazi, podržale ih kolege u Dablinu i Lozani

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2024

-

19:10

Hiljade studenata na britanskim univerzitetima protestuje protiv rata u Gazi, podržale ih kolege u Dablinu i Lozani
Tanjug/AP/David Cliff - Copyright Tanjug/AP/David Cliff

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade studenata širom Velike Britanije okupilo se ispred univerziteta zahtevajući prekid, kako navode, genocida koji Izrael sprovodi nad palestinskim narodom.

Studenti iz Londona, Lidsa, Njukasla, Mančestera, Šefilda, Bristola i Vorika su podigli šatore ispred univerzitskih zgrada u znak protesta protiv rata u Pojasu Gaze, prenosi Ađenzia nova.
U Bristolu, studenti su saopštili da protestuju protiv ''saučesništva univerziteta u izraelskom genocidu nad Palestincima“, dok je grupa u Njukaslu rekla da je cilj demonstracija ''isticanje strategije ulaganja univerziteta i njegovo saučesništvo u ratnim zločinima izraelske vojske”.

Jedan od vodećih irskih univerziteta Triniti koledž u Dablinu je "objavio rat studentskoj organizaciji" nakon što je kaznio studentski sindikat sa 214.000 evra zbog protesta u kampusu, rekao je predsednik studentskog sindikata Laslo Molnarfi.

Studenti Triniti koledža u Dablinu (TCD) demonstrirali su protiv odgovora univerziteta na rat u Gazi, kao i protiv predloženih povećanja školarina i troškova smeštaja.

Policija u SAD privela je više od 2.000 ljudi širom zemlje u proteklih dve nedelje na protestnim skupovima u studentskim kampusima.

Studenti na nekoliko francuskih univerziteta, uključujući Sijans Po Pari, Sijans Po Lil i Univerzitet za novinarstvo u Lilu, blokirali su ili zauzeli svoje fakultete.

Francuska policija je u ponedeljak rasterala na desetine demonstranata koji su postavili šatore u dvorištu Univerziteta Sorbona u Parizu.

Studenti vodećih univerziteta u Kanadi takođe protestuju protiv rata u Gazi i postavili su šatore na Univerzitetu Mekgil u Montrealu, univerzitetima u Torontu i Otavi i Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Studenti u Dablinu i Lozani se priključili protestima protiv rata u Gazi

Studenti na koledžu Triniti u Dablinu i Univerzitetu u švajcarskoj Lozani organizovali su skupove u znak protesta protiv rata Izraela u Gazi, pridružujući se talasu demonstracija koje se šire po unizveritetima u SAD, preneo je Rojters.

U Dablinu, studenti su u petak podigli šatorsko naselje koje je primoralo univerzitet da danas ograniči pristup i zatvori izložbu "Knjiga Kelsa" , jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija Irske.

Šator je postavljen nakon što je studentska unija saopštila da ju je univerzitet kaznio sa 214.000 evra zbog gubitaka prouzrokovanih protestima proteklih meseci, koji nisu isključivo bili zbog Gaze.

Demonstranti su zahtevali da Triniti prekine akademske veze sa Izraelom i da se odrekne kompanija povezanih sa Izraelom.

U Lozani, oko 100 studenata okupiralo je zgradu kako bi podržali zahteve, uključujući prekid naučne saradnje sa Izraelom. Univerzitet je saopštio da zauzimanje zgrade može trajati do ponedeljka, pod uslovom da ne ometa kampus.

"Mi, univerziteti, nismo pozvani da zauzimamo političke stavove", rekao je rektor univerziteta Frederik Herman. Pro-palestinski protesti održani su i na univerzitetima u Australiji i Kanadi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa