Evropa

Ukrajinski tajkun optužen za pokušaj ubistva od pre 20 godina

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2024

-

15:03

Ukrajinski tajkun optužen za pokušaj ubistva od pre 20 godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinske vlasti proglasile su tajkuna Ihora Kolomojskog, koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog optužbi za prevaru i pranje novca, za osumnjičenog u slučaju pokušaja ubistva advokata pre više od 20 godina, objavila je danas ukrajinska policija.

Kolomojski, koji je podržao predsednika Volodimira Zelenskog na izborima 2019, prethodno je negirao umešanost u te slučajeve.

''Policijski istražitelji su uručili obaveštenje o sumnji poznatom ukrajinskom oligarhu za naručivanje ubistva s predumišljajem“, navodi se u saopštenju policije.

Policija nije imenovala Kolomojskog, ali su postavile blago zamućenu sliku muškarca, koji je potom lako identifikovan kao jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini, prenosi Rojters.

Za pokušaj ubistva u Ukrajini je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora. Nacionalna policija je saopštila da je osumnjičeni pretio, ali nije uspeo da pridobije advokata koji je odbio da mu pomogne da preokrene nepovoljnu odluku akcionara u metalurškom kombinatu 2003.

Preko svog telohranitelja, osumnjičeni je naredio četvorici članova kriminalne grupe da napadnu advokata u leto 2003. godine u krimskom gradu Feodosija, tvrdi policija.

U policijskom saopštenju navodi se da su napadači advokata tukli metalnom šipkom, a potom ga izboli nožem u grudi, stomak i leđa.

Njegova supruga je sprečila napadače da ga ubiju, a advokat je potom prezeven u bolnicu gde su mu doktori spasili život, dodaje se u saopštenju. Napadači su uhvaćeni i uhapšeni.

Sergej Leščenko, bivši istraživački novinar i poslanik koji radi kao savetnik u kancelariji Zelenskog, rekao je na svom Telegram kanalu da se korporativni spor pomenut u izjavi odnosi na preduzeće Dnjeprospecstal u Zaporožju.

U četiri ukrajinska regiona u toku su dvadeset i tri pretresa kako bi se prikupili dodatni dokazi u vezi sa slučajem, saopštila je policija.

Kolomojski je bivši vlasnik PrivatBank, koja je bila nacionalizovana 2016. u sklopu čišćenja ukrajinskog bankarskog sistema. 

Rojters navodi da se obogatio nakon pada Sovjetskog Saveza 1991, a nalazi se pod sankcijama SAD.

 

Komentari (0)

Evropa