Evropa

DUMA: Najavljeno raspoređivanje američkih PVO sistema u Ukrajini je provokacija

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

20:30

DUMA: Najavljeno raspoređivanje američkih PVO sistema u Ukrajini je provokacija
Leonid Slucki - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Nagađanja Alekseja Reznikova, zamenika premijera Ukrajine zaduženog za reintegraciju teritorija van državne kontrole, a u kojima on spekuliše da bi Ukrajina mogla da dozvoli razmeštanje američkih raketnih sistema PVO jeste ogoljena provokacija, ocenio je danas predsedavajući odbora za spoljne poslove ruske Dume Leonid Slucki.


"Izjava Reznikova je gruba provokacija. Raspoređivanje američkih sistema PVO u Ukrajini moglo bi da promeni odnos snaga u regionu i izvan njega", poručio je Slucki i predočio da se za raketni PVO sistem Aegis koriste lansirne rampe Mk41, koje se mogu koristiti i za lansiranje krstarećih raketa, a ne samo PVO, prenosi TASS.

On je upozorio da bi eventualno razmeštanje takvih sistema blizu granice s Rusijom sigurno povećalo tenzije i izazvalo odgovor Moskve.

"Za žaljenje je što ukrajinski zakoni dozvoljavaju komadanje onoga što je preostalo od suvereniteta Ukrajine i ugrožavanje bezbednosti građana. Ukrajinski političari spremni su da žrtvuju sve svojim učešćem u ovom projektu protiv Rusije", ocenio je Slucki tokom sastanka sa predsednikom Džejmstaun fondacije Glenom Hauardom.

Inače, Reznikov je tokom svog boravka u SAD spekulisao o potrebi proširenja ukrajinskog sistema PVO zbog toga što je, kako je rekao, zvanični Kijev zabrinut zbog mogućnosti raspoređivanja ruskih nuklearnih sistema na Krimu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa