Evropa

Papa Franja: Rat je obmana i poraz, mir je prepoznavanje sebe u zajedničkoj ljudskosti

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2024

-

22:45

Papa Franja: Rat je obmana i poraz, mir je prepoznavanje sebe u zajedničkoj ljudskosti
Tanjug/AP/Andrew Medichini - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Rat je obmana, a mir se postiže prepoznavanjem sebe u zajedničkoj ljudskosti, poručio je papa Franja učesnicima Svetskog skupa o ljudskom bratstvu danas u Rimu.

On je pozvao učesnike sastanka da postave temelje pokreta koji će reći ''ne'' ratu i okrenuti se miru.

"Rat je obmana, rat je uvek poraz, kao što se ideja međunarodne bezbednosti zasnovana na odvraćanju straha. To je još jedna obmana. Da bismo garantovali trajni mir, potrebno je da se vratimo prepoznavanju samih sebe u zajedničkoj ljudskosti i stavimo bratstvo u centar života naroda", rekao je papa.

Naglasio je da je to jedini način uz pomoć kojeg će čovečanstvo moći da razvije model suživota koji će osigurati budućnost porodice, prenosi Vatikan njuz.

Papa je istakao da je, kako bi se postigao svetski mir, neophodan mir u srcu i da se ljudi ujedine u verovanju da ''život uvek pobeđuje svaki oblik smrti''.

Bitno je "razvijati umetnost suživota koja je zaista ljudska", a koja može da postoji samo zahvaljujući saosećanju, napomenuo je papa Franja.

On je pozvao učesnike sastanka da iznesu građanskom društvu "predloge usredsređene na dostojanstvo ljudske ličnosti radi izgradnje dobrih politika, zasnovanih na principu bratstva“.

Svetski skup o ljudskom bratstvu u promociji italijanske Fondacije "Fratelli tutti" završen je danas u Rimu, a okupio je ličnosti iz celog sveta, uključujući i nobelovce, i ličnosti posvećene širenju vrednosti bratstva.

Njima je papa Franja poverio svoju brigu o "planeti u plamenu", piše Vatican news.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa