Evropa

Učiteljica iz Francuske optužena je za pokazivanja antisemitskih simbola

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

23:15

Učiteljica iz Francuske optužena je za pokazivanja antisemitskih simbola
Francuska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za septembar je zakazan početak sudskog procesa protiv učiteljice Kasandre Fristo za pokušaj izazivanja rasne mržnje, jer je na protestu protiv novih kovid ograničenja u Francuskoju isticala simbole za koje je policija procenila da su antisemitski, saopšteno je iz tužilaštva.

Učiteljica Kasandra Fristo (34) viđena je na protestu održanom prošle subote u gradu Mecu, regionu Loren na severoistoku Francuske i u bližini granice sa Nemačkom, kako nosi znak kojim se osuđuje uvođenje kontroverzne zdravstvene karte za sve Francuze.

Na transparentu su bila ispisana imena nekoliko istaknutih francuskih političara, većinom Jevreja, što je policija ocenila kao "očiglednu antisemitsku poruku", prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Kasandra Fristo, bivša lokalna odbornica krajnje desničarske stranke Nacionalni savez, privedena je juče, a njena kuća je pretresana pre nego što je državno tužilaštvo saopštilo da će proces protiv Fristoove početi 8. septembra.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanan juče je na svom Tviter nalogu delio sliku Kasandre Fristo kako maše inkriminišućim trasparentom opisujući je kao "odvratnu" i potvrdio je da je ona uhapšena.

"Antisemitizam je zločin, a ne mišljenje. Takve reči neće ostati nekažnjene", poručio je Dermanan.

Ako Fristo bude proglašena krivom preti joj kazna zatvora do jedne godine i novčana kazna od 45.000 evra.

Komentari (0)

Evropa