Evropa

Tri glavna cilja ruske ofanzive na Harkov: Mogu ozbiljno da uzdrmaju ceo front i sa malim brojem vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2024

-

18:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Generalštab Ukrajinske vojske premestio je deo jedinica iz Kupjanska prema Harkovu, gde je ruska vojska pokrenula ofanzivu. Osim Harkovske oblasti, na meti vazdušnih napada našao se i grad Herson na jugu Ukrajine, u kojem je ranjeno 18 ljudi. Ambasadori zemlja članica Evropske unije saopštili su da će dodati još 4 ruska medija na listu sankcija, zbog, kako kažu, širenja propagande. 

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da otvaranje novog fronta ima trojako dejstvo, stvaranje tampon zone radi zaštite Belgoroda od granatiranja, odvlačenje ukrajinskih trupa sa drugih delova fronta i medijsko promovisanje zauzimanja nove teritorije.

U razgovoru za Euronews Dan on je pre svega podsetio da su delovi Harkovske oblasti već prelazile sa jedne na drugu stranu i podsetio na ekonomski i strateški značaj grada Harkova, koji je drugi po veličini u Ukrajini i u kojem se nalazi vojna industrija, gde su se inače proizvodili čuveni tenkovi T-34 u Drugom svetskom ratu. Po njemu ne čudi što je Harkov bitan ne samo industrijski, već i simbolično.

"Vrlo brzo u tim prvim danima su se pojavili videosnimci, gde su ruske trupe bile gotovo u samom centru grada. Nakon toga one su potisnute od strane ukrajinskih oružanih snaga i više nije bilo ulaska ruskih snaga u sam grad Harkov, a kasnije su odbačene i iza državne granice. Međutim, ono što je bilo prisutno godinama, odnosno mesecima, ako se fokusiramo na ovih proteklih, recimo godinu dana, to su konstantna, intenzivna granatiranja i vazdušni udari po ciljevima u Harkovu", kaže analitičar i dodaje da jedan deo fronta u Harkovskoj oblasti kačio severni pravac od Kupjanska prema ruskoj granici.

Radulović podseća da je Ukrajina pokušala da povrati deo Harkovske oblasti, koji se naslanja na Lugansku, a koji drži Rusija, ali da u tome nije uspela. U pitanju su pravci napada na istok prema Svatovu na severu i Kremini na jugu, to jest prema Starobilsku dalje na istok u dubini Luganske oblasti.

"Taj jedan pravac koji se od Harkovske oblasti nastavlja dole kroz Lugansku oblast, ta linija nije probijena i pritisak koji je vršen sa strane ruskih oruženih snaga je varirao od meseca do meseca, od ideje koje su imali ruske oružene snage u datom trenutku, ali taj pravac ka Kupijansku dole, ka Limanu i dole južnije ka Donjetskoj oblasti je trajao i dalje", kaže vojni analitičar.

Što se tiče razmera ofanzive, Radulović ne misli da je njen cilj da se osvoji Harkov zbog relativno malog broja trupa koje učestvuju.

"Ne bih se složio sa tim, kao što vidim da neki tumače da je to sada nova ofanziva u punom formatu. Nije, kada pogledate kako stvari stoje na terenu. Naročito ne možete očekivati ofanzivu sa 25, 30 neka i 50.000 vojnika, ali čini se da nije toliko, bar na osnovnog materijala koji je dostupan", kaže naš sagovornik.

Po njemu je činjenica da je Harkov Rusima bitan, ali su razlozi za to pre svega stvaranje tampon zone i prisiljavanje Ukrajine da tu prebaci trupe sa drugih delova fronta.

"Prvi je stvaranje svojevrsne tampon ili buffer zone o kojoj je nešto i Putin govorio ranije, kako bi se odmakle ukrajinske snage od Belgoroda. Mislim pre svega na artiljeriju i gađanje ciljeva, u Belgorodu, uključujući civilnu infrastrukturu. Zatim odvlačenje, i to je ono što je možda suština cele priče, dela resursa i žive sile, dakle snaga, ali prosto i municije i sredstava, ratne tehnike upravo sa ovih pravaca koje sam pomenuo, kako oko Časov Jara, dakle pričamo zapadno od Bahmuta i čitavog tog poteza u Donbasu, ali i ovom linijom u Luganskoj oblasti, gde takođe postoje intenzivne borbe. Prosto sada imate potrebu da prevučate određene resurse na taj deo fronta i to su, čini mi se, dve ključne stvari", objašnjava stručnjak.

Kao treći, ali manje bitan razlog ofanzive Radulović ističe propagandnu i simboličnu vrednost napretka na frontu  

"Tako vi zauzimate određena mesta i potencijalno pokazujete da vi sada možete i na tom mestu da otvorite jednu novu liniju fronta koja je do sada mirovala. Čini mi se da je ovaj drugi segment najznačajniji, iako ne treba zapostaviti ni prvi ni treći, međutim ono što je sada fokus na ukrajinskoj strani jeste pre svega upravo kako da obezbede resurse i u živoj sili, a i u srestima ratne tehnike", kaže on.

Ostatak razgovora sa vojnim analitičarem Radulovićem na temu ukrajinskih utvrđenih linija odbrane, ali i pokušaja ubistva slovačkog premijera Roberta Fica pogledajte u videu ispod. 

Euronews TV

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa