Evropa

Španija pozvala ambasadora u Buenos Ajresu na konsultacije nakon uvrede Mileja

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

21:43

Španija pozvala ambasadora u Buenos Ajresu na konsultacije nakon uvrede Mileja
Havijer Mileji - Copyright Tanjug AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Španija je danas pozvala svog ambasadora u Buenos Ajresu na konsultacije nakon što je predsednik Argentine Havijer Milej izneo pogrdne komentare o supruzi španskog premijera Pedra Sančeza tokom mitinga krajnje desnice u Madridu.

Milej je Sančezovu suprugu Begonu Gomez nazvao "korumpiranom" tokom mitinga u Madridu, koji je organizovala krajnje desničarska partija Voks, kojem su prisustvovali mnogi njeni međunarodni saveznici, preneo je Rojters.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares rekao je da očekuje izvinjenje od Milejia.

I drugi ministri su osudili Milejev govor, u kojem je socijalizam opisao kao "proklet i kancerogen".
Sančez vodi špansku Socijalističku partiju.

"Mileji je svojim ponašanjem doveo odnose između Španije i Argentine do najozbiljnijeg stanja u novijoj istoriji", rekao je Albares u video izjavi.

Milejieva poseta bila je u suprotnosti sa diplomatskim protokolom pošto je odbio da se sastane sa španskim kraljem Felipeom i Sančezom i umesto toga radije želeo da promoviše svoju knjigu zajedno sa liderom Voksa Santjagom Abaskalom na mitingu stranke.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je na platformi X (Tviter) da "napadima na članove porodica političkih lidera nema mesta u našoj kulturi".

Glavna opoziciona partija Španije, konzervativna Narodna partija (PP), odbila je da podrži stav Madrida, a partijski izvori su naveli da je Sančez trebalo da pruži objašnjenja o navodnom slučaju korupcije pre nekoliko nedelja.

"Njegovo ćutanje izaziva unutrašnje sumnje, ali i nepoverenje u inostranstvu", rekao je izvor iz PP i dodao da je posao stranke da suprotstavlja španskoj vladi, a ne Mileiu.

Sud u Madridu je u aprilu saopštio da razmatra optužbe za trgovinu uticajem i poslovnu korupciju protiv Sančezove supruge, koje je podnela u privatnoj tužbi grupa aktivista za borbu protiv korupcije Manos Limpias (Čiste ruke). 

Međutim, madridsko tužilaštvo je kasnije saopštilo da apeluje da se slučaj odbaci zbog nedostatka dokaza.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa