Evropa

Sančezu se u Kataloniji isplatilo "kockanje": Kombinatorika posle kraha separatista i uspona desnice na izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2024

-

17:00

Sančezu se u Kataloniji isplatilo "kockanje": Kombinatorika posle kraha separatista i uspona desnice na izborima
Salvador Ila i Pedro Sančez - Copyright Tanjug AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Izuzetno kontraverzni potezi španskog premijera Pedra Sančeza, poput Zakona o amnestiji za katalonske separatiste i nedavnog "prenemaganja" oko podnošenja ostavke, su izgleda urodili plodom jer je na regionalnim izborima u Kataloniji najveći broj glasova osvojila Katalonska socijalistička partija (PSC), dok pobornici nezavisnosti prvi put od 1984. nemaju najveći broj poslanika u pokrajinskom parlamentu. PSC ipak ne može sama da formira vladu sa 42 poslanika jer je za većinu potrbno 68. 

Ako se jučerašnji rezultati uporede sa onima iz 2021. vidljiva je "tektonska promena" u najbogatijoj pokrajini Španije. PSC je osvojio 9 mesta više i sada ima 42, dok je desničarska Narodna partija (PP) skočila za čak 12 i sada ima 15. Odnos snaga za i protiv nezavisnosti se bukvalno okrenuo "naopačke", tako da suverenisti sada imaju 74 mesta, a separatisti 61, dok je pre tri godine bilo obrnuto. 

Socijaliste je do svog najboljeg rezultat u istoriji na katalonskim izborima predvodio Salvador Ilja (58), koji je pristalicama tokom proslave u sedištu stranke rekao da je Katalonija odlučila da otvori novu eru.

"Katalonski birači su odlučili da će Socijalistička partija voditi ovu novu eru, a moja namera je da postanem sledeći predsednik Katalonije", poručio je Ilja.

profimedia

 

Pre nego što ga je Sančez "prekomandovao" nazad u Barselonu, Ilja je bio zadužen za borbu protiv pandemije kovida-19, a kao njegovu glavnu prednost mediji ističu fokus na društvene probleme i smiren ton, što je privuklo mnoge birače koji su se možda umorili od konstantne priče o nezavisnosti. Španski premijer mu je čestitao, ocenivši da je postignut istorijski rezultat.

"Trijumf Salvadora Ilje znači kraj procesa nezavisnosti, zahvaljujući politici harmonije, dijaloga i koegzistencije koju je preduzeo premijer Pedro Sančez. Katalonci su to podržali svojim glasovima. Na ovim izborima Katalonija je odlučila da otvori novu fazu“, rekao je neimenovani izvor iz španske vlade, prenosi Guardian.

Najpoznatiji španski list El Pais u svojoj analizi navodi da su socijalsti profitirali od "Sančez efekta", nakon što je španski premijer izazvao paniku u stranci najavom ostavke. On se, kako se navodi, posle neizvesnosti vratio u kampanju sa dodatnim samopouzanjem i učestvovao na četiri mitinga u Kataloniji. Na završnom je nosio majicu sa siluetom Ilje sa naočarama, što je odjeknulo u španskim medijima. 

Tanjug AP/Emilio Morenatti

 

Za krah separatista najviše je odgovorna izborna katastrofa Republikanske levice Katalonije (ERC) koja je sa 33 spala na 20 mesta, ali i levičarske Kandidature narodne unije (CUP), koja je sa 9 spala na četiri mesta. Te gubitke nije mogao da nadomesti ni dobar rezultat partije Zajedno za Kataloniju (Junts), odbeglog Karlesa Puđdemona, koja je završila na drugom mestu sa 35 poslanika (tri više nego 2021.). 

Ipak, nije sve tako sjajno za PSC jer sada mora da formira koaliciju. Jedini kandidati su ili desničari PP-a i Voksa, sa kojima vodi ljutu bitku na nacionalnom nivou, ili neki od separatista, sa kojima se naravno fundametalno ne slaže po pitanju separatizma.

Moguće je ponavljanje izbora

Analitičari predviđaju veoma složen postizborni scenario, i čak upozoravaju na mogućnost ponavljanja izbora, piše Euroactiv. Najverovatniji scenario za izbegavanje novih regionalnih izbora u oktobru je formiranje vlade koju predvodi PSC, a koja nije separatistička. 

Prvi kandidat za koaliciju bila bi levičarska partija Sumar ("sabrati" na španskom), koju predvodi španska ministarka rada Jolanda Dijaz i koja je na regionalnim izborima osvojila šest mesta. To ne bi trebalo da bude težak zadatak jer su oni već u koaliciji na nacionalnom nivou, a Sumar se ne zalaže za nezavisnost Katalonije.

Pošto bi zajedno imali samo 48 poslanika, kao najverovatniji treći partner javlja se "umereno" separatistički ERC Oriola Hunkeresa, u čijim je redovima i katalonski predsednik Pere Aragones.

profimedia

 

ERC ima tačno 20 mesta, koliko fali za većinu i smatra se manje "tvrdom" opcijom od Puđdemonovog Juntsa.

Iako Junts i ERC daju podršku Sančezovoj vladi na nacionalnom nivou, situacija u Kataloniji je dosta drugačija. O tome svedoči i izjava Aragonesa da je rezultat izbora veoma loš i da će ta partija preći u opoziciju.

Puđdemon ne odustaje od formiranja vlade

Puđdemon ne prihvata da je Ilja pobedio i kaže da namerava da sastavi manjinsku vladu koja se zalaže za nezavisnost.

"Možemo da sastavimo koherentnu većinu, ne apsolutnu, ali bi bila veća od Iljine. Glavna stvar je osigurati da Katalonija ima vladu koja može da funkcioniše i koja može da se suprotstavi Madridu. Druga stvar je izbegavanje ponovljenih izbora, što bi bila veoma loša vest za Kataloniju, za stabilnost i za narod Katalonije", rekao je Puđdemon, koji je vodio kampanju iz Francuske, dok čeka da Zakon o amnestiji odobri španski parlament, što se očekuje 30. maja.   

profimedia

 

On je ipak priznao da su separatisti ostvarili loš rezultat, rekavši da to zahteva "duboko razmišljanje" o podelama unutar pokreta i o tome zašto je toliko glasača ostalo kod kuće.

Španske vodeće opozicione partije desnice, PP koji ima najviše poslanika u španskom parlamentu, i Voks koji je zadržao svojih 11 u katalonskom, pojačali su svoje uporište u pokrajini. Španski mediji atmosferu u Narodnoj partiji Alberta Nunjeza Feiha opisuju kao euforičnu, dok je njihov lider u Kataloniji Alehandro Fernandez rekao da se PP vratio jači nego ikada.

"Naš sledeći cilj je da dođemo u poziciju da se borimo za pobedu na samom vrhu", rekao je Fernandez posle impresivnog rezultata.

PP privukao "preletače" iz redova socijalista

Ključ uspona PP-a španski analitičari vide u dva faktora: apsorbovanje glasača partije desnog centra Građani (Ciudadanos), koja je ispala iz pokrajinskog parlamnta, kao i prelazak dela glasača socijalista. Ti "preletači" su, kako piše list El Confidencial, oni koji nisu oprostili Sančezu zbog amnestije separatističkih lidera iza nelegalnog referenduma o nezavisnosti 2017.

profimedia

 

Voks zadržao uporišta

Voks sa Santjagom Abaskalom na čelu, kao konzervativnija i više desna opcija, pokazao je da prethodni rezultat nije prolazna slučajnost i konsolidovao je svoju poziciju u četiri katalonske provincije. Izbori u tradicionalno levičarski nastrojenoj pokrajini takođe su se pokazali kao dobar test pred izbore za Evropski parlament u junu. Kao glavni faktor Voksove popularnosti pominju se "visceralni glasovi", koji potiču od straha za bezbednost usled sve većih problema sa ilegalnom migracijom i rastom kriminala (samo u Barseloni je 2023. stopa kriminala bila veća za 8,6 odsto u odnosu na 2022.).

Voks je dve nedelje pred izbore krenuo u ofanzivu sa tri glavne poruke: očuvanje španskog i katalonskog identiteta nasuprot težnjama separatista, jačanje bezbednosti pred rastućim problemom ilegalne imigracije i islamizma i borba protiv "bacanja novca" u državnim institucijama i prevelikih poreza.

profimedia

 

Iako je Voks "izgubio bitku" protiv PP-a, španski mediji ističu da uzrok tome nije prelazak glasača na stranu "manje ekstremne" desnice, jer je Abaskalova partija zadržala birače u mestima gde je inače bila jaka. 

Iako se u medijima stalno ističe Voksov neprijateljski stav prema ilegalni migrantima, posebno iz muslimanskih zemalja, ekonomski deo njihovog programa je izgleda takođe rezonovao u delu javnosti. Naime, ova partija predlaže ukidanje poreza na prodaju imovine, kao i raznih taksi kako bi se pospešila kupovina nekretnina i kapitala. Takođe se zalažu za smanjenje poreza na dohodak, što u kombinaciji sa prethodnim merama privlači delove srednje i više srednje klase koji žele slobodnije tržište.

Novi kuriozitet na katalonskoj političkoj sceni je Katalonska alijansa (AC), koja je sa dva mesta po prvi put uspela da uđe u regionalni parlament. Naime, u pitanju je desničarska separatistička stranka, koja se istovremeno bori protiv migranata i Madrida.

Komentari (0)

Evropa