Novosti

Prvi put putujete "solo"? Ovo su najbolje evropske destinacije u kojima ćete se lako snaći

Komentari

Autor: Euronews

19/05/2024

-

12:15

Prvi put putujete "solo"? Ovo su najbolje evropske destinacije u kojima ćete se lako snaći
Malta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Želite da otputujete negde sami, ali ste zabrinuti šta možete da očekujete? Već samo biranje prave destinacije za svoje prvo "solo" putovanje može da utiče na vaše iskustvo.

Sa dobrim saobraćajnim linijama, ljubaznim lokalnim stanovništvom i minimalnim jezičkim barijerama, ovo su najbolja mesta za prve solo putnike, prema tvrdnjama korisnika Reddit-ovog r/travel foruma.

Obiđite Andaluziju

Autonomna zajednica Andaluzije na južnoj obali Španije prepuna je istorijskih, pristupačnih gradova i zadivljujuće prirode. Uz to, sve je dobro povezano javnim prevozom.

Ovo je odlično za solo putnike koji žele da se kreću sami bez stresa i troškova vožnje u inostranstvu.

Jedan korisnik Reddita kaže da je "putovanje po Malagi, Rondi, Sevilji, Kordobi, Granadi... veoma lako javnim prevozom", prenosi Euronews.

Unsplash

 

Kordoba je posebno popularna zbog mešavine rimske i maurske istorije. Da biste istražili ovo drugo, rezervišite kartu za džamiju-katedralu u Kordobi. Sada mesto svetske baštine, oduševljava posetioce svojim šarenim lukovima.

Više volite da budete na otvorenom? Andaluzija vas pokriva i na tom frontu.

"Ima prilično sjajnih mesta za pešačenje i u Andaluziji ako želite da budete u prirodi", kaže jedan korisnik Reddita.

Od snežnih vrhova Sijera Nevade do drevne šume prirodnog parka Sijera de Grazalema, suptropskih plaža Granade do divlje lepote pustinje Almerija, postoji nešto što će odgovarati svakoj vrsti solo avanturista.

Lako obiđite gradove u Portugalu 

Portugal je visoko rangiran kao najbolja destinacija za putnike koji prvi put putuju sami.

Korisnici Reddita preporučuju da počnete u Portu, domu vina. "Prohodan je i lokalni stanovnici su divni", kaže jedan korisnik Reddita.

Odavde idite vozom do Lisabona na "odličnu" i "jeftinu" hranu, sa puno onih koji govore engleski jezik i koji će vam pomoći na vašem putovanju.

Za veću uštedu novca, nabavite Lisboa karticu - propusnicu koja pokriva prevoz, popuste i ulaz u preko 50 muzeja i spomenika - preporučuje jedan korisnik Reddita.

profimedia

 

"To je popust/besplatan ulaz u gomilu lokalnih znamenitosti, plus neograničene vožnje metroom/autobusom, plus besplatne vožnje prigradskim vozovima do Sintre (definitivno vredi posetiti, posebno Palatu Pena - ali idite rano ujutru) i Kaškaiša", oni kažu.

Kada vam je dosta gradskog života, nastavite na jug do atlantskih plaža Algarvea - do kojih možete stići za tri sata vozom.

Istražite drevne hramove i zlatne plaže na Malti

Malta se toplo preporučuje za govornike engleskog koji su zabrinuti kako će komunicirati sa drugima - to je jedan od zvaničnih jezika u zemlji pored malteškog.

Ostrvom se lako može ploviti autobusom ili taksijem, čineći "sjajne, moderne gradove za zabave, prelepe istorijske gradove... ljupke plaže i krajolik dostupnim u roku od sat vremena od vašeg hotela", kaže jedan korisnik Reddita.

Ne dozvolite da vas veličina ostrva zavara - sa tri ostrva za istraživanje, nećete se dosađivati. Ne propustite drevni kompleks hrama Ggantija na Gozu, čije su megalitske strukture starije više od hiljadu godina od piramida u Gizi.

Oslanjajući se na kulture sa celog Mediterana, sezonska hrana ove zemlje oslanja se na italijanski i severnoafrički uticaj.

"Jedna od mojih omiljenih destinacija na koju sam ikada putovao. Ne mogu da zamislim bolju odskočnu dasku za solo putovanja po Evropi", dodaje korisnici. "Lokalci su ljubazni, hrana je odlična i neverovatno je lako istražiti", kažu oni.

Komentari (0)

Putovanja