Evropa

Slovenija produžila mere kontrole granica sa Hrvatskom i Mađarskom za još šest meseci

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2024

-

23:29

Slovenija produžila mere kontrole granica sa Hrvatskom i Mađarskom za još šest meseci
AP/Darko Bandic - Copyright AP/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Sloveniji su donele odluku da se za još šest meseci produže kontrole na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, preneli su danas slovenački mediji. Ova odluka doneta je nakon što je Italija ranije najavila istu meru na slovenačko-italijanskoj granici, prenosi STA.

Objavljujući danas ovu odluku slovenačke vlade, ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar rekao je da će provere nastaviti da pomažu u borbi protiv kriminala, istakavši da neće značajnije uticati na život lokalnog stanovništva.

Poklukar je rekao novinarima da će granične kontrole biti na snazi do 21. decembra, kao i da je o odluci Slovenije obavestio svoje kolege u Hrvatskoj, Mađarskoj i u Evropskoj komisiji.

Italija je 21. oktobra 2023. godine ponovo uvela kontrole na unutrašnjoj granici EU navodeći kao razlog promenu bezbednosne situacije u Evropi i na Bliskom istoku i rizike od terorizma.

Nedugo zatim Slovenija je odlučila da sledi taj primer i učinila je isto na svojim granicama sa Hrvatskom i Mađarskom.

Pošto ove mere o graničnim kontrolama uskoro ističu, obe zemlje su odučile da ih produže za još šest meseci.

Objašnjavajući razloge za to, Poklukar je danas rekao da se situacija na Bliskom istoku nije poboljšala, već je nastavila da eskalira.

"Granične provere će i dalje biti ciljane i ostaće iste kao i do sada", dodao je on. Nedavno je i Austrija produžila kontrolu granice sa Slovenijom za još pola godine, do 11. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa